• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Ne treba nam verbalna reakcija, već da se takse ukinu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Beogradu ne treba verbalna reakcija na odluku Prištine da uvede takse na srpske proizvode, već nam treba jednostavno da Priština povuče ovu meru. Mi smo spremni da učestvujemo u dijalogu, ali sa ovakim odlukama dijaloga nema, poručio je šef srpske diplomatije.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da postoji inaćenje Prištine kada je reč o odluci da se uvedu takse na robu iz Srbije.

“Situacija je takva da očigledno postoji jedno inaćenje ili da tako kažem jedan već novi krug ludila koji dolazi do toga da sada više nije ni Srbija ta koja je kriva, sada se optužuje i međunardona zajednica. Čak postoje i neki govori o tome da ne treba da poslušaju ni SAD”, kaže Dačić.

Ukazao je da mnogi analitičari kažu da je to borba za opstanak nekih političara na Kosovu, ali da iskreno ne veruje u to.

“Više možda verujemo u to da postoje različito podeljene uloge i kada god je Priština htela da izvrda ispunjavanje neke obaveze uvek je postojao jedan tamo koji je bio kao blaži, a drugi je bio oštriji”, dodao je Dačić.

“Ovde imate taj jedan ekstermizam koji se već proširio i na Albaniju, jer to je jedna logika ako nam ne ide dobro, pošto smo mi već u živom pesku, onda ćemo i druge da uvučemo u živi pesak”, naglašava ministar.

Istakao je da je Priština odlukom samu sebe uvukla u živi pesak.

“Iz ovoga nema racionalnog izlaza bez jedne odluke, a to je da se ukine ta odluka, a ukidanje te odluke bi bio još jedan, po njihovim terminima, neuspešan potez”, rekao je Dačić.

Kada je reč o reakcijama Brisela i Vašingtona, Dačić kaže da oni jesu reagovali, ali da nama ne treba verbalna reakcija.

“Šta će da kažu Brisel i Vašington na ovakav jedan potez koji je nezabeležen i na političkoj i na ekonomskoj sceni… Nama ne treba verbalna reakcija, treba nam da jednostavno Priština povuče ovu meru”, naglasio je Dačić.

Na pitanje na koji način Prištinu naterati na takvu odluku, Dačić kaže da misli da to može samo pritiskom.

“Oni su na dugme. Mi nemamo nikakvih dilema. Pa da li je sam Haradinaj rekao da oni nemaju spoljnu politiku, već da imaju spoljnu politiku SAD. Pa ako je to tako, izvolite, uključite to dugme ili ga isključite”, poručio je Dačić.

Smatra da Priština igra igru kako bi se Srbija stavila u što goru poziciju.

“Ono što je dobro je da Srbija šalje dobru poruke, da ne dozvoljava da i ona bude uvučena u taj živi pesak te sulude politike. Mi smo poslali jasnu poruku da ne želimo zaoštravanje stuacije, mi ne želimo da nekim našim potezima doprinesemo da neko kaže krive su i jedna i druga strana, ali naravno čekamo reakciju”, dodao je šef diplomatije.

“Oni su ih stvorili, stvorili ste monstruma morate da ga kontrolišete i da upravljate njime inače će odvući sve u živi pesak”, dodao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje želi li Amerika da preuzme kontrolu nad dijalogom Beograda i Prištine, Dačić kaže da ne veruje da želi da preuzme kontrolu, jer za Ameriku to nije glavno pitanje budući da imaju druge krize kojima se bave.

“Oni se uključuju, ali se oni uključuju više da otvore vrata da može o tome da se razgovara, ali oni ne učestvuju u procesu kao što ne učestvuju ni Rusija ni Kina”, objašnjava Dačić.

“EU nastavlja da moderira ovaj dijalog. Mi smo spremni da učestvujemo u dijalogu, ali sa ovakim odlukama dijaloga nema”, dodaje Dačić.

Izvor: RTS

Foto: N1

Comments

Pročitaj još