Srbija podnela zahtev Cefti zbog mera Prištine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u ime Vlade Srbije, u skladu sa Cefta sporazumom, poslala Sekretarijatu Cefte formalni zahtev za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta Cefte.

“Oni od sutra, odnosno od prijema ovog zahteva, imaju rok od 90 kalendarskih dana da reše problem koji je Priština napravila kršenjem Cefta sporazuma u direktnim konsultacijama zajedničkog komiteta”, rekla je premijerka Brnabić.

Kako je rekla, ukoliko se ove konsultacije ne pokrenu ili se problem ne reši u narednih 90 dana, koliki je rok u skladu sa Cefta sporazumom, Srbija će ponovo u skladu sa Cefta sporazumom pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

Zahtev je poslat, osim Sekretarijatu Cefte, i Unmiku kao potpisniku za teritoriju Kosova i Metohije i generalnom sekretaru UN.

“Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvek je poštovala sporazum, sa pravom očekujemo brzu reakciju Sekretarijata i Unmika. Svim našim građanima i međunarodnim partnerima poručujemo da ćemo nastaviti da se borimo protiv kršenja međunarodnih ugovora i sporazuma svim pravnim mehanizmima poštujući međunarodno pravo i evropske vrednosti”, ukazala je premijerka.

Napomenula je da Srbija neće nasedati na provokacije i neće uvoditi kontramere, a nastaviće da sarađuje sa partnerima u regionu, pre svega BiH, koja je takođe pogođena nerazumnim merama Prištine.

“Radićemo sve da bi se stvari vratile u normalu, da bi se izbegla preteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija srpskog naroda”, naglasila je predsednica Vlade.

Brnabićeva je najavila da će Vlada izveštavati građane o svim daljim koracima koje će preduzimati Srbija.

 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još