• Početna>
  • Vesti>

Masovni protest u Kosovskoj Mitrovici povodom uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije

U Kosovskoj Mitrovici održan je masovni protest, drugi dan za redom, a povodom uvedenih taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Obraćajući se okupljenima rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić rekao je da studenti umesto da stiču znanja i veštine, okupljeni su ponovo tražeći da ih čuju Evropa i svet.

Rekao je da su studenti okupljeni pod “kosovskim nebom” tražeći da ih čuju Evropa i svet.

“Šalju apel celokupnoj svetskoj akademskoj javnosti i svim nezavisnim intelktualcima da im se omogući život dostojan mladog čoveka. Ne traže ništa više od svojih kolega sa drugih univerziteta, ali ne prihvataju i ništa manje” rekao je Grbić. Najnovijim ekonomskim i političkim ucenama sve to onemogućeno, dodao je obećavši da će Univerzitet uvek biti uz studente i da će uz stalnu pomoć Srbije obezbediti uslove za studiranje.

Student prorektor Nemanja Biševac poručio je, kako je rekao, “ne političarima, već kriminlacima u Prištini” da ih takse neće uplašiti. Studenti su uputili pismo SKONUS-u, koji su ga prosledili  Evropskoj studentskoj uniji, od koje traže da prosledi Evropskoj komisiji zahteve studenata za momentalnim ukidanjem taksi, rekao je Biševac.

   

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da to “što ćute međunarodni predstavnici koji su se uzdigli i u jednom danu pozivali sve na svetu da zaštite prava migranata” danas se neće setiti da pitaju kako žive Srbi u Kosovskoj Mitrovici, a na severu Kosova i Metohije, ili naša braća na jugu Kosova i Metohije rekao je Simić.

“Braćo i sestre mi nosimo luč slobode za taj narod dole. Oni žive u uslovima u kojima žive, ne zato što to žele. Već zato što to moraju da trpe, zbog svog srpskog imena, i svoje srpske slave. Jučerašnji protest i naredni koji će neminovno uslediti, jer Priština ne želi da nam omogući život dostojan čoveka, će pokazati još jednom da smo jedinstveni. Nema više političkih partija, ili kako bi rekao predsednik Kriznog štaba Goran Rakić, danas smo svi jedno i danas njima svi smetamo zbog jednog, a to je što smo Srbi i što smo svoj na svome, poručio je Simić.

“Hiljade ljudi pokazuju da se ne mirimo sa tim, da pokušavaju da ubijaju jednog po jednog, kao što su pokušali da ubiju potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, da se ne mirimo sa tim da hapse žene poput Silvane Arsović i maltretiraju, a njeno dete ostave samo bez majke u stanu, ne mirimo se sa planom koji imaju protiv nas, a to je da nas prosto nema” rekao je Simić.

“Slušaju kako nam prete, kažu nije dovoljno uhapšeno pre nekoliko dana u Kosovskoj Mitrovici, hapsiće još, možda zato što nosimo srpsku zastavu idemo u srpske škole. Mirno da gledamo i mirno da žanjemo kako bi plaćali njima harač niit hoćemo niti možemo” naglasio je potpredsednik Srpske Igor Simić.

Dodao je da su se trudili da političkim sredstvima borbu sa ulica prenesu  u Prištinu, kako bi se demokratski, legitimno i legalno borli za prava, očuvanje Trepče, i ostalih institucija, ali da u tome nisu uspeli, istakavši da su gradonačelnici podneli ostavke, jer ne žele da budu dekor , i da petogodišnje iskustvo potvrđuje da “oni ne žele da čuju za srpske zahteve i srpsku brigu”.

Okupljenima su se obratio predstavnik Sindikata Trepča, i rudar Dragiša Vidojković , poručivši da se nisu žalili ni kada su u Prištini donete poslednje represivne, antiekonomske i antisrpske mere o uvođenju 100 posto harača i ako su, naveo je, rudare najviše pogodile te mere.

“Najveći broj naših dobavljača, repromaterijala i sirovina, kao i pružaoca raznih usluga je iz centralne Srbije i ova drakonska mera dodatnih taksi praktično znači prekid snabdevanja i saradnje neophodnih za održavanje naših proizvodnih aktinvosti. Ali nećemo se žaliti ni danas, rekao je. “Znamo da moramo da se borimo svi zajedno i zato danas prkosno stojimo sa vama i branimo naš hleb, naš rad i pravo da živimo i volimo Srbiju. Neka nas hapse, neka prete, neka pokušaju da uzmu naš rudarski hleb, ali nek znaju da se nećemo povući, da nećemo posustati, bićemo samo jači. Biće nas sve više“ rekao je Vidojković.

Novi protest biće održan sutra u podne, saopšteno je danas.

   

 

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još