Lončar upozorava: Ako se ne ukinu takse, nastaće ogroman problem s lekovima

Već sedam dana na snazi je odluka prištinskih vlasti kojom je nametnuta taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije. Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kaže da za sada u zdravstvenim centrima ima dovoljno lekova, ali da će nastati ogroman problem ako se ovaj potez ne povuče.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će svim pacijentima koji se jave u bolnice i domove zdravlja na Kosmetu biti ukazana pomoć i da će dobiti lekove.

“Biće tako i narednih dana, ali ako se nastave ove takse, biće ozbiljan problem, nećemo moći da funkcionišemo”, rekao je Lončar gostujući u Dnevniku RTS-a.

Poručuje da će država Srbija odraditi svoj deo posla i da će obezbediti da ne dođe do katastrofe.

Ministar je kritikovao međunarodne organizacije poput Lekara bez granica koji su brinuli da li ima dovoljno lekova za migrante koji su prolazili kroz Srbiju, a koji, kaže, nisu ništa rekli u vezi sa Srbima na Kosmetu.

“Niko nije kontaktirao ni nas ni ljude dole. Mnogo je glasna tišina sa njihove strane”, naveo je Lončar.

Ljiljana Delibašić, direktorka Apotekarske ustanove “Kosovska Mitrovica”, rekla je za RTS da je situacija u apotekama alarmantna.

“Rafovi su gotovo prazni. Nema osnovnih lekova za hronične i ostale bolensike”, rekla je Delibašićeva ukazujući a taj problem postoji već nekoliko godina jer prištinske institucija izdaju posebne dozvole za dopremanje lekova iz centralne Srbije.

Istakla je da nedostaju analgetici, insulin, terapija za povišeni pritisak, citostatici.

“Naši građani moraju da idu u obližnje gradove, u Rašku gde mogu na recept da uzimaju lekove”, zaključila je Delibašićeva.

Izvor RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."