Fogo: Kosovu preti izolacija

Kosovu preti izolacija nakon što su prištinske vlasti odlučile da za 100 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, upozorio je danas komandant Komande združženih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, prenela je prištinska “Gazeta expres”.

“Šta se zapravo želi ostvariti tim poprezom”, zapitao je Fogo nakon svečane ceremonije primopredaje dužnosti šefa Kfora izmađu odlazećeg generala Salvatorea Kuočija i njegovog naslednika Lorenca D`Adaria, u Prištini.

General NATO je takođe spomenuo dijalog između Beograda i Prištine, rekavši da Srbija i Kosovo, sa kojim, inače, EU pregovara u odvojenom procesu, treba da teže evroatlantskim integracijama za dobrobit oba naroda.

“Porez od 100 odsto koji je Kosovo odredilo za robu iz Srbije rizikuje izolovanje Kosova”, rekao je Fogo.

Priština da ne žuri s transformacijom KBS

Komandant združenih snaga NATO, admiral Džejms Fogo pozvao je danas Prištinu da ne žuri sa procesom transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Fogo je istakao da je za takvu odluku neophodno da sve strane budu zadovoljne, prenela je Koha.

General Fogo, koji je predvodio današnju ceremoniju primopredaje dužnosti u komandi Kfora u Prištini, rekao je da je čuo mnoštvo različitih informacija kada je reč o transformaciji KBS.

U prisustvu premijera privremenih kosovskih institucija, Ramuša Haradnaja, američki admiral je rekao da pitanje transformacije, u raspravama koje su vođene van Kosova, zahteva ustavne promene.

„Nisam video da se ustavna reforma dogodila 2018. godine, kako bih podržao transformaciju. Svestan sam dijaloga o ovom pitanju, ali ne i učešća svih zainteresovanih strana u tom dijalogu. Poverljivi izvori su mi rekli da proces može trajati deset godina i to nije loša stvar“, rekao je Fogo.

„Bilo bi pametno da ne žurite i da date vremena ovom procesu kako bi bili sigurni da su transformacijom zadovoljne sve strane“, zaključio je komandant združenih snaga NATO.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još