Đurić poziva EU i međunarodnu zajednicu da urazume Prištinu

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je na vanrednoj konferenciji za novinare EU i međunarodnu zajednicu da bez odlaganja urazume Prištinu i da ih vrate poštovanju prava i sporazuma kako bi se zaustavila dalja eskalacija.

Marko Đurić je istakao da su Srbija i Srbi reagovali mirno i odgovorno na provokacije i poteze Prištine.

Dodao je da je potpuno jasno da je delovanje Prištine za cilj imalo, s jedne strane da Srbe dovede u nemogući položaj koji bi značio proterivanje sa Kosmeta, a sa druge strane namera je bila izazivanje ratnog požara na severu.

“Srbija ne želi bilo kakav sukob, Srbi na Kosmetu ne žele sukob”, istakao je Đurić.

Zbog toga, kaže, Srbija poziva međunarodnu zajednicu da reaguje. Đurić je istakao da srpska strana neće činiti bilo kakve dalje korake osim mirnih protesta koje Srbi ovih dana organizuju pokazujući celoj Srbiji kako se na miran i demokratski način bori za zemlju i narod.

“Srbi koji danas protestuju brane pravo na opstanak, život, hleb, mleko i škole i ne ugrožavaju bilo koga”, rekao je Đurić i ponovio da će se nastaviti civilizovani, mirni i odgovorni protesti.

Kako je rekao, za razliku od toga, čula se verbalna agresija i nove pretnje od strane Albanaca koji su poručivali kako će da gaze Briselski sporazum, kao da to već nisu učinili, i koji su pretili Srbima zauzimanjem i osvajanjem severa.

“Srbi na KiM i Srbija nastaviće da poštuju Briselski sporazum i Srbi su suspendovali učešće u prištinskim institucijama jer je Priština sve pogazila i namakla im omču oko vrata”, rekao je direktor kancelarije za KiM.

Međutim, dodaje da Srbi dana poštuju sve svoje obaveze baš kao što to čini i Srbija.

“Kad Priština ukine diskriminatorske mere, svi srpski gradonačelnici koji su suspendovali učešće u institucijama, biće spremni da se vrate”, dodao je Đurić.

Ponovio je da srpska strana nije negirala svoje obaveze i da nije želela sukob. Srbima na Kosmetu je preneo poruku i molbu predsednika Vučića da, kao i do sada, deluju mirno i civilizovano i da ne dozvole da ih bilo ko isprovocira.

“Da ne žure sa daljim koracima napuštanja prištinskih institucija, da sačekaju ono što je neophodno a to je da međunarodna zajednica koja je morala da reaguje, konačno nešto preuzme pre nego što bude suviše kasno”, poručio je Đurić.

Kaže da su Srbi na Kosmetu i dan danas ponos čitave Srbije, i da sve što Beograd radi ima za cilj da se sačuva mir u celoj Srbiji i da se omogući opstanak srpskog naroda.

“Pozivam celu Srbiju da u ovom teškom vremenu bude jedinstena, solidarna i složna, kako bismo istrajali”, rekao je Marko Đurić uz ocenu da je sada možda poslednji trenutak da se priština urazumi.

Komentarišući istragu ubistva Olivera Ivanovića, Đurić je rekao da srpska policija vodi istragu zato što prištinski organi nisu dali prave odgovore.

Dodao je da je Milan Radoičić dao iskaz pred srpskim organima, pred najboljim stručnjacima, poligrafistima koji imaju domaće i međunarodne sertofokate i da se utvrdilo da on nije počinilac zločina.

“Ta činjenica iznervirala je mnoge koji su priželjkivali da krivca doveka traže na srpskoj strani”, rekao je Đurić.

Navodi da su zbog toga neki želeli da uklone Milana Radoičića i da je siguran, da je Radoičić bio ubijen, doveka bi bio okrivljen kao neko ko je nacrtan kao krivac za to ubistvo.

Dodaje da poligraf nije sudski dokaz ali da nedvosmisleno govori o krivici.

 

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."