Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku

Počele su vanredne sednice lokalnih skupština opština na Severu Kosova. Vanredne sednice, a potom i veliki protest u Kosovskoj Mitrovici organizuju politički lideri Srpske liste zbog taksi koje je Prištine uvela na uvoz robe iz Srbije. Neposredno pre početka, stižu informacije koje je jutros u jutarnjem programu Happy televizije podelio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, a gde je tvrdio da će gradonačelnici u kosovskom sistemu, danas daju ostavke, da opštinska administracija neće funkcionisati, a da službenici suda nisu otišli na posao. Gradonačelnik Rakić je upravo podneo ostavku.

Veliki broj medija se okupilo da prati sednicu u skupštine opštine Severna Mitrovica, na kojoj prisustvuje 15 odbornika. Odbornici SDP-a, Ksenija Božović i Marko Jakšić ne prisustvuju sednici.

Gadonačelnik opštine Severna Mitrovica podneo je ostavku zbog uvođenja anticivilzacijskih taksi kojima je, kako kaže, Srbima na KiM ugroženo pravo na život, lečenje i informisanje, ali i zbog neopravdanog hapšenja građana severne Mitrovice i pokušaja ubistva potpresednika srpske liste, Milana Radiočića.

Ostavka je propraćena aplauzom.

Dejan Gurešić, po podnošenju ostavke gradonačelnika pročitao je i Rezoluciju o prekidu komunikacije ove lokalne skupštine sa centralnim vlastima. U obrazloženju Rezolucije takođe se navode takse, hapšenja, pokušaj ubistva Radoičića i kršenje međunarodnih sporazuma od strane Prištine.

Marko Đurić o navodnom napuštanju institucija

“Srpski predstavnici su me obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na Severu više neće funkcionisati. Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera i prestanka kršenja ljudskih prava“, saopštio je Đurić jutros, prenosi Sputnik.

„Sve ono što je Priština gradila za sebe ili predstavljala svojoj javnosti da gradi za sebe, a što su institucije kojima su upravljali Srbi u prištinskom sistemu, od danas prestaju da rade“, rekao je Đurić,” takođe je dodao.

 

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još