• Početna>
  • Vesti>

Pompeo: Priština da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH

Američki državni sekretar Majkl Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su prošle nedelje podignute na 100 odsto.

Majkl Pompeo je, na sastanku sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, poručio da Priština treba da sarađuje sa Beogradom, kako bi se izbegle provokacije i spustila tenzija, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta.

Pozvao je Prištinu da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne “istorijski dogovor” o normalizaciji odnosa sa Beogradom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

“Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je jedini način da se otvori put za buduću integraciju obe zemlje u zapadnu zajednicu nacija. Sjedinjene Države su spremne da pomognu i podrže strane u cilju postizanja rešenja koje je održivo, primenjivo i doprinosi stabilnosti”, rekao je Pompeo.

Američki državni sekretar je potvrdio podršku SAD Kosovu i čestitao na, kako kaže, “velikim koracima” koji su napravavljeni u prethodnih 10 godina.

Tači i Pompeo su razgovarali o značaju usaglašavanja vladavine zakona i podsticanja ekonomskog rasta kako bi se osigurala budućnost Kosova, navodi se na sajtu.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još