• Početna>
  • Vesti>

Odbornik i poslanik premijerove AAK palili srpske proizvode

Među ljudima koji su odluku Vlade Kosova da poveća carinu na uvoz srpske robe na 100 odsto slavili spaljivanjem srpskih proizvoda nalazi se poslanik Skupštine Kosova, kao i odbornik u lokalnoj skupštini opštine Dečani, obojica članovi premijerove AAK.

Vlada Kosova je 21. novembra uvela carinu od 100 odsto od ukupne vrednosti robe uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Politički predstavnici kosovskih Srba ocenili ovu odluku kao „nezvaničnu objavu rata Srbiji“, a EU, UNMIK ali i američka ambasada u Prištini, kritikovali su kosovsku vladu. Međutim, vest o povećanju carina na uvoz robe iz Srbije i BiH, posebno one iz Srbije je veoma dobro prihvaćena od strane većinske zajednice na Kosovu. Opšte oduševljene odlukom izraženo je u vidu bilborda, naslovnica dnevnih novina, ali i u ponekim slučajevima, paljenjem srpskih proizvoda. Sama odluka o povećanju carine ne uvoz robe iz Srbije donesena je samo dan pre vanredne sednice Skupštine Kosova sazvane na zahtev 42 poslanika opozicije na kojoj se diskutovalo o „neuspesima i skandalima kosovske spoljne politike“.

Paljenje srpskih proizvoda svakako je bilo najkontroverzniji vid pružanja podrške ovakvoj odluci, a ove pojave bilo je u više gradova na Kosovu, među kojima su i Kačanik i Dečani, dok je za paljenje srpskih proizvoda u centru Prištine privedeno više osoba. Inače, paljenje srpskih proizvoda u Prištini direktno je prenosila televizija T7.

Sam premijer, komentarisao je paljenje srpskih proizvoda u intervjuu koji je dao za RTK2. Na pitanje novinarke da li se oseća odgovornim zbog scena paljenja, Haradinaj je rekao da takve scene ne prihvata, kao i da nisu „albanske“.

“To ne prihvatam, to nisu albanske, kosovske scene, ne volim to, ne bi niko trebalo to da radi, niko, to nije u redu,” odgovorio je novinarki RTK2.

Ovakvom vidu ispoljavanja zadovoljstva nisu odoleli ni političari, pa su tako upravo članovi premijerove Alijanse za budućnost Kosova, poslanik Škumbin Demailjaj i odbornik u lokalnoj skupštini u Dečanima, Rifat Stojkaj, dokumentovali svoje učešće u činu paljenja srpskih proizvoda.

Stojkaj, koji je originalno i podelio na Fejsbuku video spaljivanja srpske robe u Dečanima, je kasnije taj video i uklonio.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još