Zaposleni u sudu u Kosovskoj Mitrovici obustavili rad

Foto: Radio Mitrovica sever

Kosovska Mitrovica — Sudije i zaposleni suda u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću, obustavili rad.

Oni su uputili pismo predsendiku suda Nikoli Kabašiću u kojem ga obaveštavaju da obustavljaju rad u znak solidarnosti sa srpskim narodom i u kojem, između ostalog, navode da je ovo izuzetna situacija i da zahteva izuzetno reagovanje.

Oni se izvinjavaju građanima i strankama u sudskim postupcima zbog eventualnih odlaganja suđenja i navode da se obavezuju da će nadoknaditi sve vanrednim angažovanjem.

“U poslednjih nedelju dana političkom odlukom vlade Kosova uveden je politički embargo, koji je ugrozio ne samo ljudska i građanska prava, već je doveo u pitanje fizičku egzistenciju srpskog naroda na čitavom Kosovu.

Posledice tog embarga su potpuna zabrana uvoza hrane, lekova, zavojnog materijala i kiseonika neophodnih zdravstvu, zabrana održavanja sportskih manifestacija, zabrana uvoza štampe i kniga na srpskom jeziku.

Sve ove mere pogađaju nedužne građane i otežavaju njihov svakodnevni život i normalan rad i bitisanje na Kosovu.

U 21. veku, kada Kosovo očekuje ukidanje viza za svoje građane i nesmetano putovanje i boravak van Kosova u isto vreme se čitava jedna kategorija stanovništva, čitav jedan narod ekonomski, sortski, kulturno politički iscrpi i izoluje od centralne Srbije”, navodi se u pismu.

Od predsednika suda traže da sa relevantnim vlastima iz Srbije razmotri njihovo dalje učešće u pravosudom sistemu Kosova, čije druge institucije (carina, minisarstva, i sl.) sistemski krše naše ljudska i građanska prava.

Izvor Tanjug-B92

Comments

Pročitaj još