Brisel: Mere uvredljive, Priština da ih povuče

Portparolka EU Maja Kocijančič je povodom ostavki gradonačelnika četiri srpske opštine na severu Kosmeta poručila još jednom da kosovska vlada mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH. Ona je takve mere okarakterisala kao provokativne i uvredljive.

Maja Kocijančič je rekla da je EU upoznata sa današnjim ostavkama predsednika srpskih opština.

Ona je tim povodom navela da je EU od početka bila jasna u stavu da su takse od 100 procenata na robu iz Srbije i BiH kršenje Cefta sporazuma i i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

“Vlasti na Kosovu moraju odmah da povuku ove mere. Sve akcije, mere i izjave koje su provokativnog i uvredljivog karatktera su duboko uznemirujuće i ne doprinose dijalogu u cilju normalizacije odnosa”, poručila ja Kocijančičeva.

Naglasila je da se sve pritužbe koje strane imaju moraju rešavati kroz dijalog koji će EU nastaviti da olakšava.

Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu KiM podneli su danas ostavke zbog kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba odlukama Prištine.

Kako je naveo sad već bivši gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, ova odluke usledila je kao odgovor na diskriminatorske odluke Pripštine o taksi od 100 odsto kao i zbog upada ROSU i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Na prištinske takse reagovao je prethodno i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je pozvao kosovske vlasti da ukinu te takse.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."