Vučić: Sa sigurnošću tvrdimo, Radoičić nije ubio Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da srpska država i policija sa sigurnošću mogu da tvrde da Milan Radoičić nije ubio lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da Radoičić “nije učestvovao u organizaciji, logistici, podstrekavanju” na ubistvo Olivera Ivanovića. On je dodao da je Radoičić saslušan u Beogradu i da je utvrđeno da nije učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića.

“On je prihvatio i prošao poligrafsko ispitivanje”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je Priština htela da ubije Radoičića prilikom pokušaja hapšenja pre nekoliko dana.

“Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana koji je uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici i kome je nuđeno da optuži Radoičića kako bi mogli da upakuju celu priču i optuže Beograd”, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je Ivanović ubijen u 8.14, a da su pozivi u 8.16 i 8.23 bili upućeni Hitnoj pomoći i vatrogascima, te da nije bilo poziva Milanu Radiočiću. On je rekao da je Radoičić “uvek bio prvi na braniku Sevrene Mitorvice”

“On (Radoičić) je do pre godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Kosova i Metohije u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su kosovski Albanci hteli u tri udarca da sruše poziciju Beograda u pregovorima, da sruše sever Kosova.

“Da su ubili Radiočića pre dva dana, ko bi ikada rekao da nije on ubio Olivera Ivanovića”, upitao je Vučić.

Kazao je i da je Radoičić prihvatio poligrafsko ispitivanje i da je prošao na njemu.

“Neću da pričam o drugim stvarima. Ne samo da ga nije ubio, nego nije učestvovao ni u logistici, pomaganju ni bilo čemu drugom”, kazao je Vučić.

On je izrazio sumnju u opravdanost hapšenja sekretarice Ivanovića i dodao da “samo im je Radoičić izmakao za 10 minuta”.

“Vodimo istragu u nemogućim ulovima… Imamo gotovo sklopljenu priču kao država, tražimo još neke dokaze. Verujem da će izaći nadležni organi sa konkretnim rezultataima”, rekao je Vučić.

Građani Srbije podržavaju status kvo na Kosovu, to je nemoguće stanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikad nije bio zabrinutiji, jer, kako je rekao, istraživanja pokazuju da građani Srbije najviše podržavaju održavanje statusa kvo na Kosovu i Metohiji, što je po njegovim rečima, “nemoguće stanje”.

“Vidim da Srbi i građani Srbije ne žele rešavanje problema na Kosovu i Metohiji, a čini mi se da ne razumemo sa čim se suočavamo. Istraživanja kažu da bi građani najviše voleli da ostane status kvo, a to je nemoguće stanje. Ko vam garantuje da ćete zadržati status kvo, to ne žele ni Evropa, ni svet, ni Albanci kojih ima 91-92 odsto na Kosovu i koji već imaju potvrđenu državnost od Zapada”, rekao je Vučić.

Vučić kaže da se od dolaska na funkciju potpredsednika Vlade Srbije 2012. godine, njegova i imovine njegove najšire porodice nije uvećala, već se, kako je rekao, “nešto smanjila”. “To ljudi u Srbiji treba da znaju. Niti imam bankovne račune, niti imam novac u čarapama ili u slamaricama, niti u automobilima”, kazao je Vučić.

On je kazao da dobro razume šta mu narod poručuje, ali i dodao da se ne upravlja time već onim što vidi i zna a kako je rekao, bolje vidi zbog mesta na kom se nalazi.

“Pitanje je šta ćemo raditi ako dođe do nekog sukoba, zato sam govorio sve vreme da nađemo kompromis. Bila je to moja borba kao Davida pred Golijatom koji se zove ceo Zapad i Albanci. Borim se da dobijemo nešto za Srbiju i srpski narod, nisam bio na domak tome da dobijemo nešto, ali su neki počeli da nas slušaju ali ne i u Srbiji”, kazao je Vučić.

On je naveo i da podrška građana ulasku Srbije u EU “nikad nije bila niža” što je kako je rekao, posledica činjenice da ona “nije pravična prema nama” i što se ne ponaša “apsolutno neutralno u odnosu prema Albancima i nama”.

“Moramo da se borimo da ostanemo na evropskom koloseku jer voz ne može da ide van šina. Potrebna nam je politika da budemo tvrdi da nešto pokušamo da vratimo i da ne izgubimo ništa što nikada nismo gubili”, rekao je Vučić.

On je naveo da je danas popodne imao težak razgovor sa “nekim ljudima u Evropi” i dodao da neće pristati na ucene i pritiske da razgovara o predaji Gazivoda.

“Imaju puno predloga, samo nemaju da Albanci spuste takse… Ima i drugih ideja, prepuni su ideja, ali ja nisam spreman da slušam to”, kazao je Vučić.

On je rekao da je Albancima Amerika “i mama i tata, a ostalo su im strine i tetke, Engleska, Francuska i Nemačka” i dodao povodom posete predsednika Kosova Hašima Tačija Americi da nije morao ni da ide tamo, jer će uvek dobiti podršku.

“Mi se borimo, imamo podršku Kine, Rusije, nekoliko zemalja. A da li je to dovoljno? Teška je naša pozicija, trudimo se da održimo poziciju na tabli, makar da imamo remi”, rekao je Vučić. U emisiji je naveo da Srbija mora da pomogne jačanju Republike Srpske, srpskih opština na Kosovu i Metohiji, i svom narodu u Crnoj Gori.

Beta/Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."