Skot: Nije u redu primenjivati jednu stopu na jugu, drugu na severu

Kosovo je jedna država i primenjivati diskriminatornu politiku da u jednom delu zemlje imate jednu stopu poreza, a u drugom delu zemlje drugu, svakako nije u redu, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Kajl Skot je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše predlog albanskog premijera Edija Rame da na severu Kosova i Metohije ostane carina od 100 odsto za robu iz centralne Srbije, a da se na jugu Kosova, prema Albaniji, carina ukine.

“Nisam još čuo izjavu koju citirate i ne mogu dalje da komentarišem”, rekao je Skot novinarima u Skupštini gde je otvorio izložbu “Misija Halijard” i dodao:

“Verujemo da Kosovo treba da bude multietnička, demokratska država tako da se sve ono što se odnosi na državljane Kosova jedne nacionalnosti, mora da se odnosi i na državljane druge nacionalnosti”.

Istakao je da ono što važi za albanske državljane Kosova, mora da važi i za srpsko, bošnjačko, goransko stanovništvo, kako bi svi ljudi koji tamo žive imali jednaka prava.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će se Albanija i jednostrano samoproglašno Kosovo ekonomski ujediniti, Skot je rekao da SAD smatraju da su sve aktivnosti koje vode ka ekonomskoj integraciji u regionu pozitivne, te da je to i ono što Cefta želi.

“Sve zemlje se suočavaju sa sličnim problemima, a ne vide budućnost u integraciji, zajedništvu u ovom delu Evrope, već negde drugo. Mi podržavamo sve napore da se ekonomska saradnja unapredi i da se formira saradnja koja će približiti zemlje regiona EU”, naveo je američki ambasador.

“SAD nastavlja da podržava dijalog”

Upitan da li je, ako bi se napravila paralela, Priština važnija Vašingtonu, nego što je Beograd Moskvi, Skot je rekao da smatra da su “Srbija i Kosovo ključne za postizanje sporazuma o stabilnosti i saradnji u regionu”.

Dodao je da SAD veruje da je Rusiji kao i njima stalo da se u pregovorima postigne napredak koji bi doveo do te stabilnosti.

Na pitanje da li je vreme za ulazak SAD u dijalog Beograda i Prištine ili se to već dogodilo, američki ambasador kaže da će SAD nastaviti da podržavaju dijalog koji vodi EU, jer je to jedini put da se stvari pokrenu na bolje.

Skot je naveo i da njemu nije poznato da prištinske vlasti imaju crnu listu srpskih ministara, koji bi bili uhapšeni ako pređu administrativnu liniju.

“Koliko je meni poznato, vlasti Kosova poriču da takva lista postoji i ja uopšte ne znam da postoji i nisam čuo za nju”, rekao je Skot.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."