• Početna>
  • Vesti>

Rama: Taksa od 100 odsto je politički kontraodgovor Srbiji

Foto: EPA/EFE

Premijer Albanije Edi Rama navodi da je uvođenje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije politički kontraodgovor Prištine i da bi Kosovo i Albanija trebalo da ujedine svoje carine.

Edi Rama ocenjuje da je odluka o uvođenju takse od 100 odsto “iracionalna u normalnim uslovima”.

“Taksa je iracionalna odluka u normalnim uslovima. Ko vidi 100 odsto naplatu kao ekonomski aspekt, greši, ova naknada je politički kontraodgovor Prištine”, rekao je Rama na zajedničkoj sednici kosovske i vlade Albanije u Peći.

Rama obećava da u roku od šest meseci između Kosova i Albanije neće biti nikakvih taksi.

“Nulta tarifa u prvih šest meseci između Kosova i Albanije. Vreme je da se uvede tarifa 100 odsto na severu a nulta na jugu”, rekao je Rama.

Otvarajući zajedničku sednicu kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će potpisivanjem devet sporazuma i protokola predstavnika kosovske i vlade Albanije dovesti do približavanja u budućnosti, sve dok se dve ekonomije ne ujedine.

“Znam da ljudi na Kosovu i Albaniji očekuju više od ove dve vlade i odavde ćemo nastaviti da radimo i bavimo se suočavanjem sa mnogim izazovima”, ukazao je kosovski premijer.

“Danas je Kosovo strana za kontakt sa EU, SSP, koja istovremeno ispunjava sve kriterijume za liberalizaciju viza i očekuje da se naše pravo poštuje od institucija EU”, rekao je Haradinaj, a prenose albanski mediji.

Potpisano devet sporazuma 

Posle petog zajedničkog sastanka, predstavnici kosovske i vlade Albanije potpisali su devet sporazuma, među kojima je i sporazum za ukidanje rominga na cene usluga u mobilnoj telefonskoj komunikaciji.

Potpisani su protokoli za obavljanje zajedničke aktivnosti carinske kontrole na zajedničkom graničnom prelazu Morina–Vrbnica, za prepoznavanje i objedinjavanje modela zdravstvenih, veterinarskih i fitosanitarnih pregleda životinja, proizvoda životinjskog porekla i biljnih proizvoda.

Dva premijera potpisala su sporazum o saradnji, promociji poslovanja i informacijama o dijaspori.

Predstavnici Prištine i Tirane će se dogovoriti i o priznavanju vozačkih dozvola.
Kosovsko ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Albanije potpisali su sporazum o saradnji u oblasti zdravstva.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još