• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Brisel i Vašington mogu da zaustave bahatost Prištine

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže za RTS da Srbija neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji. Poručujeda Ramuša Haradinaja “pameti mogu da privedu samo EU i SAD”.

Veljko Odalović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je najvažnije da Brisel bude taj koji će objasniti Prištini da stvari koje rade mogu da izazovu teške probleme.

“Ovo izlazi iz okvira svega onoga što je kroz dijalog rađeno, u direktnoj je suprotnosti od onoga što smo uradili da pomognemo ljudima koji žive na KiM”, rekao je generalni sekretar MSP-a.

Napominje da će situacija biti sve teža i neizvesnija ako se samo Priština bude pitala. U tom kontekstu, dodaje da samo Brisel i SAD mogu da zaustave bahatost kosovskih vlasti.

Generalni sekretar MSP-a kaže da su Ramuš Haradinaj i Hašim Tači uveli takse da bi umirili unutrašnju javnost nakon neuspeha u međunarodnim aktivnostima.

“Haradinaj je na terenu na kom se najbolje snalazi, on je ceo svoj put proveo ili u šumi ili u sukobima ili u sitaucijama u kojima nema pravila i reda, i važe sila i bahatost”, navodi Odalović.

Kada je reč o putu Hašima Tačija u SAD, Odalović napominje da ta poseta verovatno ima veze sa poslednjim dešavanjima na KiM.

SAD su, dodaje, stajale iza svih poteza koji su preduzeti u Prištini.

Delovanje kosovskih vlasti generalni sekretar MSP-a tumači i pokušaj čelnih ljudi sa KiM da promene spiskove optužnica Specijalnog suda za zločine OVK.

Navodi da će Srbija obavestiti međunarodnu javnost o tome šta znače potezi Prištine i očekuje da ćemo dobiti podršku.

“Sutuacija je sada relativno pod kontrolom, Srbija ne ostavlja svoj narod i biće sa njim i odgovorićemo na svaku provokaciju i imaćemo korak koji pruža garancije”, navodi generalni sekretar MSP-a.

Govoreći o zajedničkoj sednici kosovske i albanske vlade, Odalović navodi da to predstavlja dodatnu provokaciju u svrhu prikupljanja unutrašnjih poena.

Kako kaže, ne treba se iznenaditi zalaganju za projekat “velike Albanije”.

“Načelno su svi protiv ideje, a niko tako jako. Ovo neobraćanje i neenergično postupanje Brisela nas ljuti”, napominje Odalović.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još