Kuoči: KBS ne može na sever Kosova bez odobrenja

“Policijska akcija na severu nije povezana sa protestima, policija je zadužena za sprovođenje zakona, a to nije mandat KFOR-a. Kosovskim bezbednosnim snagama nije dozvoljeno izvođenje zadataka na severu Kosova”, poručio je komandant KFOR-a Salvatore Kuoči i naveo da ga zabrinjava bezbednosna situacija u ovom delu Kosova.

Bitno je da policijske akcije budu koordinisane i da se ne sprovode u lošem trenutku jer mogu  doprineti podizanju tenzija, kazao je na konferenciji za novinare komandant KFOR-a Salvatore Kuoči.

“Brine nas bezbednosna situacija na severu. Protesti mogu lako da prerastu u nešto što ne želimo, to je nešto što ne možemo da predvidimo. Zato je bitno da smo u kontaktu sa Beogradom, jer svi protesti koji su Srbi organizovali na Kosovu uvek su bili mirni. Oni su tako izražavali nezadovoljstvo i potrebu za svojim pravima, nadamo se da će tako i ostati”, rekao je Kuoči.

Kosovskim bezbednosnim snagama nije dozvoljeno izvođenje zadataka na severu Kosova, tvrdi Kuoči.

“Postoji dogovor da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever bez odobrenja, to je dogovoreno pre nekoliko godina. Time se KBS –u ne dozvoljava da izvodi svoje zadatke na severu Kosova. Kfor pažljivo prati situaciju na severu i trudimo se da je održimo pod kontrolom”, poručuje italijanski general-major.

Za KBS general – major Kuoči kaže da su osposobljene za civilnu zaštitu i reagovanje takođe tokom prirodnih nepogoda i da je, kada je reč o oružanim snagama, to nešto što će se graditi od nule.

“Doći će do transformacije. Pozicija NATO-a je jasna, mi bismo voleli da se ovo dogodi kroz uključivanje svih etničkih zajednica na Kosovu, ali ovo je interno političko pitanje. Ovaj proces će trajati najmanje 10 godina, jer se ne može dogoditi preko noći”, rekao je Kuoči.

“Saradnja u regionu je veoma bitna za KFOR, posebno saradnja sa Srbijom, jer mi imamo mandat na osnovu Rezolucije 1244”, rekao je Kuoči i naveo da postoji otvoreni kanal komunikacije sa Vojskom Srbije preko koga sa KFOR –om razmenjuje informacije. Novi komandant NATO trupa na Kosovu biće takođe Italijan Lorenco D’Adario.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još