Krizni štab na KiM: Sutra mirni protest

Danas je u prostorijama Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici održana sednica četiri opštine sa severa Kosova i Metohije.

Na sednici je doneta odluka da se sutra u 12 časova u Kosovskoj Mitrovici održi protest građana povodom blokade ulaska proizvoda iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je najavio da će sutra u četiri opštine na severu Kosova biti održano vanredno zasedanje skupština, koje se tiče političko-bezbednosne situacije.

“Koristim priliku da vas informišem da će sutra u svim opštinama, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, skupštine opština održati vanredno zasedanje sa jedinom tačkom na dnevnom redu a to je političko-bezbednosna situacija u navedenim opštinama a na kojoj će se raspravljati o novonastaloj situaciji“ rekao je Simić.

Dalje mere Kriznog štaba će zavisiti od situacije kada je u pitanju snabdevanje pre svega KBC Kosovska Mitrovica zatim Studentskog centra u kojem se hrani više od pet hiljada studenata ali i ostalih institucija koje zavise od nabavki iz centralne Srbije.

Direktor KBC Milan Ivanović je kazao da zdravstveni centar za sada funkcioniše ali i da je pitanje vremena kada će zalihe nestati.

“Mi preduzimamo sve potrebne mere u zdravstvenom centru, posebno u bolnici i za sada adekvatno ukazujemo zdravstvenu zaštitu svim pacijentima, znači funkcionišemo ali ako se ovakvo stanje nastavi sigurno da će biti problema. Već imamo prave pokazatelje efekata straha koji je izazvan od strane naoružanih kosovskih formacija tako da je u poslednjih nedelju dana zabeležen dvostruko manji broj porođaja a za poslednja tri dana samo jedan porođaj što je mnogo manje od uobičajenog broja porođaja” rekao je Ivanović.

Simić je građane pozvao na mirne proteste i istakao da ne nasedaju na provokacije bilo koje vrste.

“U ime svih članova Kriznog štaba i u ime predsednika Srpske liste Gorana Rakića, pozivamo sve građane da se odazovu mirnom protestu ali taj protest mora proteći mirno i dostojanstveno i niko od učesnika protesta ne sme da nasedne na provokacije bilo koje vrste koje dolaze sa strane. Moramo da budemo mirni, da budemo uzdržani jer je ovo nije borba uperena protiv bilo koga, već borba na pravo da živimo život dostojan čoveka u 21. veku” rekao je Simić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još