Kosovo i Albanija dogovorili carinske olakšice

Kosovo i Albanija su se na zajedničkom sastanku dve vlade, održanom danas u Peći, dogovorili da će za šest meseci ujediniti carine, smanjiti carinske tarife i ukinuti roming tarife.

Potpisani su sporazum o priznanju vozačkih dozvola, o zajedničkoj carinskoj kontroli na graničnom prelazu Morina, kod Vrmice, o javnom dugu i zajedničkoj saradnji sa međunarodnim financijskim organizacijama, o ukidanju rominga, saradnji iz oblasti omladine, o saradnji iz oblasti zdravstva. Takođe su potpisani i sporazumi o priznanju fitosanitarnih i veterinarskih uverenja, sporazum o stvaranju zajedničke Privredne komore Kosova i Albanije i sporazum iz oblasti priznanja industrijske svojine.

Kosovski i albanski premijeri – Ramuš Haradinaj i Edi Rama, izjavili su da je saradnja više nego neophodna.

Haradinaj je rekao da zna da građani Kosova i Albanije očekuju više od dve vlade, te da će one nastaviti da sarađuju, rade i suočavaju se sa mnogim izazovima. Dodao je da je potpisivanje ovih sporazuma početak konkretizacije prioriteta.

“Danas je Kosovo tačka za kontakt sa EU, SSP i istovremeno ispunjava sve kriterijume za liberalizaciju viza i očekuje da Evropska unija to ispoštuje”, rekao je Haradinaj.

Premijer Albanije Edi Rama, izjavio je da “dve zemlje treba da se kreću ka ujedinjenju carina”.

Komentarišući odluku kosovske vlade da uvede taksu od 100 odsto na robu iz Srbije, Rama je rekao:

“Ovo je iracionalan uslov u normalnim uslovima, ali je normalan u iracionalnoj situaciji. Svako ko misli da je taksa ekonomska greši, ona je politička zbog pristupa Srbije”.

Rama je takođe rekao da će u roku od šest meseci sve tarife između Kosova i Albanije biti uklonjene.

Dodao je kako se moraju ujediniti carine Kosova i Albanije i da će se od 1. januara omogućiti tranzit za Kosovo na luci Drač.

Rama je takođe zatražio da Priština i Tirana formiraju zajednički fond u funkciji spoljne politike koji će pomoći integraciju u EU do 2025.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još