EU: Han uključen, Vučić i Tači se dogovorili o hitnom spuštanju tenzija

Komesar Johanes Han u kontaktu je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Oni su se dogovorili o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija, prenela je za Tanjug portparolka EU Maja Kocijančič.

Ona je navela da je evropski komesar za pregovore o pristupanju ponudio svoju pomoć na postizanju brzih i praktičnih rešenja za trgovinska pitanja.

Na pitanje Tanjuga da li EU namerava da preduzme bilo kakve mere zbog kosovskih tarifa na srpsku robu koje su u Briselu ocenjene kao “kršenja duha i principa Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji između EU i Kosova” poručila da taj Sporazum predviđa mehanizme kojim bi se rešavala otvorena pitanja između EU i Kosova.

“To uključuje bilateralne kontakte i postavljanje tog pitanja na dnevni red zajedničkih tela, kao što su Savet za stabilizaciju i pristupanje. U slučaju Kosova, sledeći sastanak Saveta je planira za drugu polovinu decembra”, kaže Kocijančičeva.

Nezvanično, Tanjug saznaje da je Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo zakazan za 17. decembar, a Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije za 18. decembar u Briselu.

Maja Kocijančič ponavlja da je povodom nedavno uvedenih kosovskih taksi na robu iz Srbije EU “jasno tražila njihovo povlačenje”.

“Komesar Han je u kontaktu sa oba lidera koji su se složili da je hitno potrebno smirivanje i spuštanje tenzija zbog interesa celog regiona”, kaže Kocijančičeva za Tanjug.

Izvor: Tanjug, RKM

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."