• Početna>
  • Vesti>

Vasić:Nijedan od četvorice uhapšenih Srba nije optužen za ubistvo

Nijedan od četvorice Srba uhapšenih juče u Kosovskoj Mitrovici nije optužen za ubistvo, izjavio je večeras advokat Dejan A. Vasić. Za svu četvoricu je određen pritvor od 30 dana i oni će biti smešteni u Pritvorskom centru, zatvoru visokog rizika u Podujevu. Advokati uhapšenih će u ponedeljak za svu četvoricu Srba uložiti žalbu i tražiti ukidanje pritvora.

Nisu optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića, već za neke sporedne događaje koji su se desili vezano za ubistvo” – rekao je advokat Vasić.

Vasić je naveo da je njegov branjenik Dragiša Marković, osumnjičen za odavanje službene tajne i da je uhapšen zato što je viđen da na mestu ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića razgovara mobilnim telefonom.

“Obrazloženje i sam zahtev za određivanje njegovog pritvora ne sadrži apsolutno nijedan dokaz, niti bilo šta što može da ukaže da je to zaista radio. Čak ni ne kažu ko je taj čovek koji ga je video da tog dana telefonira. Nisu rekli ni koja je to informacija koju je odao, niti kome je odao. Po meni, taj zahtev je spekulisanje nekakvim poluistinama i po meni, većim delom se sastoji od medijskih izveštaja” –  rekao je Vasić.

Miloš Delević, koji zajedno sa Mirom Delevićem brani osumnjičenog Marka Rošića, rekao je su duboko uvereni da je zahtev za određivanje pritvora njihovom branjeniku baziran samo na pretpostavci i da nema osnovane sumnje.

Delević je rekao da o drugim detaljima ne mogu da govore, jer se i dalje vodi istraga.

Advokat Aleksandra Ćurića, Srđan Mitrović, rekao je da je njegov branjenik odlukom sudije za prethodni postupak upućen na izdržavanje pritvora u zatvoru visokog rizika kod Podujeva na 30 dana.

Mitrović je rekao da se njegov branjenik tereti za ometanje ovlasćenih službenih lica u vršenju poslova službe javne bezbednosti i za neovlašćeno držanje oružja i municije.

“Radi se o nekoj maloj količini, to još uvek nije dokazano, municija koja je navodno nađena u prsluku koji je nađen u parku u blizini mesta gde on stanuje” – kazao je Mitrović.

On je dodao da mu se obrazloženje rešenja o pritvoru čini kao potpuno nesuvislo i da ne odgovara činjeničnom stanju.

Mitrović nije želeo da spekuliše o stepenu povreda njegovog branjenika jer, kako je rekao, nije lekar, ali je naveo da ono što je on video jesu povrede u vidu podliva i crvenila na koži, te da na glavi nema povreda.

On je rekao da su predložili nadležnom tuziocu da se izvrši lekarski, a po mogućnosti i psihijatrijski pregled njegovog branjenika, jer smatraju da je to u ovoj situaciji potrebno.

Osnovni sud u Prištini odredio je danas pritvor do 30 dana trojici Srba uhapšenih juče u Kosovskoj Mitrovici u vezi sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića, a četvrtom, Aleksandru Ćuriću, odlukom Osnovnog suda u Mitrovici, pritvor je određen zbog ometanja policije u obavljanju službene dužnosti.

Oliver Ivanović  ubijen je 16. januara ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Kancelarija za KiM je obezbedila logističku i finansijsku pomoć za advokatsko zastupanje i odbranu četvorice uhapšenih Srba, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još