Tači otputovao u posetu SAD

Kosovski predsednik Hašim Tači otputovao je u posetu Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju Kancelarije kosovskog predsednika.Tačijeva poseta, kako se navodi, događa se u važnom periodu za Kosovo kada se ono “angažuje u konkretizovanju svoje evroatlantske perspektive i postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom, koji bi trebalo da rezultira uzajamnim priznavanjem i članstvom Kosova u UN”.

Tokom posete Vašingtonu Tači će se, kako je navedeno, sastati sa visokim predstavnicima Bele kuće, Stejt departmenta, američkog Kongresa i Senata, kao i sa ličnostima “koje su podržale put Kosova ka oslobođenju, nezavisnosti i izgradnji države”.

U Beloj kući, kako se navodi, Tači će se sastati sa savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, kao i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Tokom sastanka, kako se tvrdi, Tači će imati razgovore u vezi sa “bilateralnim odnosima između dve zemlje, evroatlantsku perspektivu Kosova i postizanje obuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije, koji obezbeđuje srpsko priznavanje Kosova i utire put članstvu Kosova u EU, NATO i UN”.

Tači će, kako je navedeno na njegovom sajtu, u Vašingtonu imati i niz sastanaka sa američkim kongresmenima i senatorima, koji su podržali Kosovo u protekle dve decenije.

Tači će, dodaje se, imati i specijalni sastanak u Dalasu, u Teksasu, sa bivšim predsednikom SAD Džordžom V. Bušom i albansko-američkom zajednicom u Dalasu.

Izvor:RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."