Brnabić: Prijava zbog kršenja Cefte

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Srbija u ponedeljak podneti formalnu prijavu protiv Prištine zbog nepoštovanja Cefte.

“Mi ćemo preko vikenda i u ponedeljak podneti prijavu za nepoštovanje Cefte i od Unmika, pošto je Unmik potpisnik Cefte, tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija koje su obavezni prethodni postupak pre arbitraže. Čekaćemo na odgovor od Unmika i u ponedeljak ćemo poslati formalnu prijavu”, rekla je Brnabićeva na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije.

Paralelno sa tim, kaže premijerka, “gledaćemo kako da pokrenemo postupak pred EU po osnovu kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

“Tu ćemo morati da sarađujemo sa zemljama članicama EU, a pored kršenja SSP-a i Cefte važno je napomenuti da je u okviru SSP-a jedna od najvažnijih tački svakako poštovanje fundamentalnih ljudskih prava”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da su tri najvažnije stvari koje je Priština potpisala: izričita obaveza poštovanja Cefta sporazuma, sprovođenje dogovora iz Briselskog sporazuma koji je potpisan sa Srbijom i poštovanje fundamentalnihh ljudskih prava.

„Zadržaćemo stabilnost, nećemo nasedati na provokacije, nastavićemo da insistritamo da se takse vrate u normalu da se nastave razgovori sa Prištinom”, rekla je Brnabić.

 

Izvor RTS

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."