Veselji: Akcije nisu protiv Srba,već poruka Beogradu

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je da odluke kosovskih institucija imaju za cilj da zaustave „destruktivnost Srbije protiv institucija Kosova“, i da neće dozvoliti narušavanje integriteta Kosova, prenosi prištinski portal koha.net.

Naglasio je da najnoviji potezi Prištine nisu usmereni protiv srpske zajednice, već su poruka Beogradu: “Republika Srbija i njeno rukovodstvo moraju da shvate da ne dozvoljavamo njihovu politiku blokiranja i provociranja Kosova, jer to ugrožava regionalnu stabilnost”, rekao je Veselji na pres konferenciji.

On optužuje Beograd da vodi politiku protiv duha proklamovanog u dijalogu.

“Ova politika ne pomaže koegzistenciji između Albanaca, Srba i drugih zajednica na Kosovu. Došlo je vreme da se zaustave takve provokacije”, naglasio je Veselji.

Veselji je naglasio da su odluke sve vladine odluke legitimne, pravne i transparentne.

Nećemo dozvoliti radnje koje mogu izazvati nesigurnost ili nestabilnost na Kosovu, ponovio je Veselji.

“Nećemo dozvoliti kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova. Nećemo dozvoliti radnje koje ugrožavaju Albance, Srbe i druge zajednice na severu zemlje. Nećemo dopustiti aktivnosti koje utiču na naše građane iz srpske nacionalnosti gde god oni živeli na Kosovu”,  istakao je Veselji.

Pozvao je sve građane da veruju u kosovske institucije i da ne budu žrtve provokacija i govora mržnje.

“Kosovo je posvećeno konstruktivnom rešavanju problema sa Srbijom, kroz dijalog i razumevanje. Ali to ne znači da ćemo u nedogled tolerisati destruktivne namere prema našoj zemlji ili stalne napetosti na Kosovu. Budućnost Kosova i čitavog regiona je integracija u Evropsku uniju. Republika Kosovo je posvećena obezbeđivanju stabilnosti i vladavine prava na svakom delu svoje teritorije. Država Kosovo će u potpunosti poštovati međunarodne obaveze koje je prihvatila. Isto tako, kosovske institucije će funkcionisati i raditi u skladu sa Ustavom i zakonima”, zaključio je predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još