Tači u tišini prati događaje na severu Kosova

Tri dana od odluke vlade tzv. Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i BiH za 100 odsto, današnjih protesta Srba i hapšenja u Kosovskoj Mitrovici, predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači se nije oglasio, što, kako navode prištinski mediji, nije uobičajeno.

Premijer privremenih kosovskih institucija, Ramuš Hardinaj, rekao je ranije da o uvođenju ove mere nije prethodno razgovarao sa Tačijem. Prištinski mediji primećuju, da je Haradinajeva vlada odluku o stopostotnom povećanju poreza za robu iz Srbije i BiH donela u trenutku pojačanih tenzija u odnosima dvojice političkih lidera.

GazetaExpres s piše da Tači nije reagovao ni na današnje policijske akcije kosovske policije izvedene na severu Kosova, gde je policija uhapsila četvoricu Srba, od kojih su trojica osumnjičena za umešanost u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića, a četvrti zbog ometanja policije u vršenju službene dužnosti.

“Udaljavanje Hašima Tačija od važnih pitanja u zemlji je nastavak njegove uobičajene zakasnele reakcije“, piše Expres s i kao primer navodi nedavni slučaj kada je sin direktora kosovske tajne službe Špenda Makhunija, uhvaćen sa ilegalnim oružjem i drogom.

List u svom onlajn izdanju navodi da su tenzije između Tačija i Haradinaja započete nakon što je kosovski predsednik izneo ideju o korekciji granice sa Srbijom, a premijer se tome žestoko suprotstavio.

Tači se, međutim, juče sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini, ali nakon toga nije objavljeno saopštenje, niti je Tači davao izjave.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još