• Početna>
  • Vesti>

Protest u Rudaru: Borićemo se demokratskim sredstvima jer mir nema alternativu

Više hiljada Srba okupilo se danas u mestu Rudare u opštini Zvečan  na protestu organizovanom povodom odluke Prištine o povećanju poreza na robu iz centralne Srbije ali i povodom jutrošnje akcije ROSU jedinica u kojoj su slobode lišena četiri lica srpske nacionalnosti.

Okupljnim građanima obratio se najpre predsednik Srpske liste Goran Rakić  koji je govoreći o jutrošnjoj akciji Rosu jedinica, istakao da su pod izgovorom rasvetljavanja ubistva Olivera Ivanovića, policijske snage “brutalno upadale u kuće naših sugrađana, da ih i maltretiraju, tuku i goloruke odvedu prema Prištini a sve to pred njihovima ženama i decom”.

Rakić je podsetio i da su oni upali i u stan člana Srpske liste Milana Radojčića i da su kako je rekao “maltretirali njegovu suprugu i decu” tražeći osumnjičene za ubistvo.

“Mi tražimo dokaze za to, a ne da se na ovako brutalan način iživljavaju nad svima nama.  Jer ovo što su uradili jjutros njima, sutra će uraditi svima nama” naglasio je Rakić.

On je poručio uhapšenim Srbima da je srpski narod uz njih i da očekuje da budu što pre pušteni na slobodu.

Rakić je podvukao da je pozadina svega povećanje taksi na proizvode uvezene iz centralne Srbije za 100%.

“To znači da ćemo ostati bez osnovnih životnih namirnica a to znači da im je cilj da budemo izgladnjivani. Nećemo to dozvoliti ali nećemo ni nasedati na provokacije. Mirno ćemo protestvovati i pozivamo Evropsku uniju i pitamo: Gde ste Evropo? Gde ste demokrate? Dođite da vidite ovo” naglasio je Rakić i dodao da okupljeni građani traže samo mir  i osnovna prava za život.

Rakić je podsetio na detalje vezane za jučerašnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakao da jedinu podršku srpski narod očekuje od države Srbije jer, kako je rekao „mi drugu državu nemamo“.

“Očekujemo podršku svake vrste. Mi ćemo mirno protestvovati jer znamo da mir nema alternativu i borićemo se svim demokratskim sredstvima” rekao je Rakić i još jednom apelovao na građane da ostanu  “hladne glave”.

On je uputio poziv međunarodnim  predstavnicima zaduženim za održavanje reda i mira da rade svoj posao i da deluju u skladu sa Rezolucijom 1244.

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan i ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević pozvao je srpski narod na jedinstvo  i slogu u ovim teškim momentima.

“Ne smemo nikome da damo povod jer oni očekuju da ćemo mi biti ti koji će krenuti u neke nepromišljene akcije i time im damo povod da nas napadnu” poručio je Todosijević.

On je podsetio da borba srpskog naroda za opstanak i život traje već 20 godina i da to pravo niko ne može da nam oduzme.

“To poručujemo i Evropskoj zajednici i Albancima u Prištini” dodao je Todosijević.

Na skupu se obratio i potpredsednik Srpske liste Igor Simić koji je poručio da je ovo najteža situacija u kojoj su se Srbi na KIM našli.

“Okupili smo se ovde da kažemo Prištini da ukinu carine koje znače da ovde Srba više ne bude“ poručio je Simić i dodao da su i jutrošnja hapšenja samo maska za uvođenje ovih nameta koji neće uticati samo na tržište prehrambvene robe, već  će onemogućiti snabdevanje  zdravstvenih ustanova lekovima i ostalim medicinskim materijalom. Simić je dodao da su zalihe materijala u zdravstvenim ustanovama dovoljne za narednih desetak dana u zavisnosti od broja pacijenata.  Slična je situacija sa zalihama hrane u studentskim menzama.

“Situaciju shvatiote veoma ozbiljno”  poručio je Simić.

 

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još