K.Mitrovica: Uhapšeno četvoro Srba

11: 36 – Završena sednica Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici

Na današnjoj sednici Kriznog štaba opština Kosovska Mitrovica,  Zvečan, Zubin Potok i Leposavić nakon uvođenja blokada uvoza robe iz centralne Srbije kojima se izaziva humanitarna kriza na severu Kosova i Metohije i ugrožava fizički opstanak našeg naroda, doneli smo sledeće zaključke
1. Da se ukinu takse na srpske proizvode jer će se zbog ovakvih mera Srbi iseliti sa ovih prostora;
2. Da se odmah puste uhapšeni građani Kosovske Mitrovice ili da se ponude validni dokazi;
3. Da se sačuva mir i bezbednost, da to obezbede i garantuju KFOR i nadležne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji i
4. Da se održe mirni i nenasilni jednosatni protesti protiv poliitčkog i policijskog terora Prištine nad Srbima.
Obaveštavamo javnost da će se jednosatni protesti održati u 12 sati u Rudaru kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u Opštini Leposavić , na prelazu Brnjak u  selu Zupče u Opštini Zubin potook.
“Pozivamo sve građane da ne nasedaju na provokacije, jer je najbitnije sačuvati mir i bezbednost. Srpska lista će biti uz svoj narod” poručio je predsednik Srspske liste Goran Rakić..

11: 33 –Policija potvrdila – Radojčić je peti za kojim se traga

Kosovsko tužilaštvo tvrdi da je tokom akcije hapšenja i pretresa na više lokacija pronađeno i oružje. Policija je potvrdila da je potpredsednik Srpske liste  Milan Radojčić, peta osoba za kojom se traga, prenosi RTS.

11:00 –  Kfor: Ne znamo gde su uhapšeni, znali smo nešto juče

Vićenco Graso, portparol Kfor-a, rekao je za Prvu Tv da je Kfor obavešten da su četiri osobe uhapšene na KiM, ali da nema tačnu informaciju gde se nalaze.

“Kosovska policija je uhapsila nekoliko osoba u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Obavešteni smo da su četiri osobe uhapšene i nisam siguran gde se tačno nalaze sada, ali sam siguran da su u policiji i da će biti privedenie pravdi”, rekao je Graso za Prvu televiziju.

10:52 –  Haradinaj o akciji Rosu

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj oglasio se na Fejsbuku o aktivnostima Specijalne jedinice kosovske policije ROSU na severu KiM.

On je napisao da je ta akcija bila u potpunoj saglasnosti sa zakonom i da nije povezana sa bilo kojim političkim događajem.

Haradinaj je pozvao građane, političke subjekte i gradonačelnike da doprinesu održavanju javnog mira.

“Danas je, po nalogu kosovskog specijalnog tužilaštva, na severu Kosova sprovedena policijska operacija hapšenja pojedinih osumnjičenih za ubistvo političara Olivera Ivanovića. Ova policijska akcija bila je u potpunoj saglasnosti sa zakonom, u skladu s naređenjem specijalnog tužilaštva, i ni na koji način nije povezana sa političkim dešavanjima. Uveravam sve građane sve građane da potezi Kosova neće nikada biti usmereni protiv bilo koje etničke ili političke grupe. Pozivam građane, političke subjekte, gradonačelnike, posebno one na severu i sve druge, da doprinesu održavanju i unapređenju javnog mira u službi mira i stabilnosti. Važno je da niko ne podpadne pod uticaj na razne dezinformacije.Održavanje reda i poštovanje zakona je u interesu svih na Kosovu”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

 

Kosovska  policija je poslala saopštenje medijima u kom se navodi da su nakon višemesečne istrage u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, rano jutros, u Severnoj Mitrovici uhapšene tri osobe za koje se sumnja da su umešane u delo „teškog ubistva“, dok je jedna osoba uhapšena jer je pružala otpor policiji prilikom hapšenja osumnjičenih. Takođe, traga se i za četvrtom osobom koja se sumnjiči za umeštanost u ubistvo, takođe sa inicijalima M.R. (1978)

 

U saopštenju policije se navodi da su svi uhapšeni Srbi, i to N.S. (1976), M.R. (1993), D.M (1970) i A.Ć. (1965).

M.R. za kojom se još uvek traga nije pronađen na lokaciji  koju su pretraživali.

Četvorica uhapšenih su  jutros prebačena  u policijsku stanicu u južnom delu grada, javio je RTS pozivajući se na izjavu portparola kosovske policije Bakija Keljanija.

Prema snimcima i više svedočenja, racija je jutros izvedena u ulici Drvarska, u zgradi u kojoj se nalazi restoran Grej.

U međuvremenu, iz Srpske liste najavljuju da će se protest zakazan za danas u 12h u Zdravstvenom centru, ipak održati u 11.30 u mestu Rudre u opštini Zvečan.

U Kosovskoj Mitrovici od jutros u 6 časova, sve do sedam minuta posle 7 čulo se neprekidno zavijanje sirene za vazdušnu opasnost što je probudilo građane i uznemirilo. Nešto posle šest časova, u više navrata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja, kao i rafali iz centra grada.

Simić: ROSU uhapsile četvoricu Srba, pokušali da hapse i predstavnike Srpske liste

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić saopštio je danas da  su pripadnici ROSU uhapsili  jutros Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića, Marka Rošića i Sašu Ćurića.

On je napomenuo da su Spasojević i Marković  pripadnici kosovske policije.

Simić je rekao novinarima da su pripadnici ROSU naoružani do zuba upali na nekoliko lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice i da je izgovor koji koristi kosovska policija “za ovakvu silu protiv srpskog stanovništva” na severu KiM sprovođenje istrage povodom tragičnog  ubistva Olivera Ivanovića.

 

 

Comments

Pročitaj još