Ivanović: Zalihe lekova i kiseonika za sedam dana

Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici ima rezerve lekova i kiseonika za oko sedam dana, kaže direktor tog centra Milan Ivanović i napominje da će, ukoliko se nastavi blokada Prištine, doći do nestašice određenih lekova i kiseonika.

lvanović je za Tanjug rekao da u toj bolnici za sada uspevaju da adekvatno zbrinu pacijente i da se operacije i porođaji obavljaju bez problema, ali da je neophodno da se što pre stabilizuje situacija sa isporukom srpskih proizvoda na Kosovo i Metohiju.

„Priština udara na najosetljiviju populaciju. Njihova dozvola za isporuku lekova, kiseonika, sanitetskog materijala data je pre skoro dve nedelje, ali je povučena u sklopu poslednjih akcija Prištine“, naveo je Ivanović.

Kako je rekao, poslednja isporuka lekova i kiseonika iz centralne Srbije u Kosovsku Mitrovicu stigla je pre oko mesec dana.

„Iako postoji humanitarna kriza, mislim da ćemo u dogovoru sa našim Ministarstvom zdravlja i institucijama zdravstva u narednih nekoliko dana obezbediti dovoljne rezerve lekova i kiseonika za nešto duži period. Nadam se da nas represije Prištine neće sprečiti u tome i da neće doći do najgoreg scenarija – da nemamo ni hleba ni lekova“, kazao je Ivanović.

Komentarišući odluku vlade Ramuša Haradinaja da poveća takse na srpske proizvode za 100 odsto, Ivanović je rekao da to nije „ništa novo“ u ponašanju Prištine koja, kako kaže, u poslednje tri godine otežava lečenje Srba na KiM.

„Na taj način Priština vrši pritisak koji bi vodio iseljavanju Srba, etničkom čišćenju i stvaranju Velike Albanije kao krajnjem cilju“, smatra Ivanović.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još