Zaseda skupština Kosova, Srpska lista nije u sali

Priština — Nakon više neuspešnih pokušaja, danas u Prištini, na zahtev 42 poslanika zaseda kosovska skupština. Sednici ne prisustvuje 10 poslanika Srpske liste.

Sednica je sazvana na temu “neuspeha i skandala” u spoljnoj politici Prištine, koju je ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pokušao da odloži, a na kojoj je opzicija insistira da vlada aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja podnese ostavku. Današnjoj sednici, za razliku od prethodne, prisustvuje premijer Haradinaj.

U sali je, navodi se, mali broj poslanika pozicije i opozicije.

Pedsednik opozcionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kuti je kritikovao Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija zbog neuspeha u pridruživanju Prištine medjunarodnim organizacijama. “Što se Tači i Pacoli više trude, Kosovu je sve gore”, rekao je Kurti i dodao da je “sve što oni urade kontraproduktivno”.

Zapitao je šta je to što su oni uradili u spoljnoj politici Prištine, prenela je Gazeta express. Poslanici najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova ponovo su pokrenuli pitanje ostavke aktuelne vlade.

Poslanica te stranke Vjosa Osmani je rekla da su vlada i kosovski predsednik i vlada u roku od godinu dana uspeli da “unište geostrateški položaj Kosova koji je održavan tokom proteklih 30 godina”.

Ona je predložila usvajanje rezolucije koja bi u tački jedan predvidjala “zaustavljanje svakog pokušaja osporavanja državnog i međunarodno subjektiviteta i teritorijalnog integriteta Kosova, zatim da vlada podnese ostavku i na taj način otvori put uspostavljanju novih institucija koje bi imale zadatak da “konsoliduju i ojačaju “državnost Republike Kosova” na medjunarodnoj sceni sa “njenim geopolitičkim opredeljenjem u evroatlantske integracije.

Početku sednice prethodio je pokušaj zamenika premjera i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija da odloži današnje zasedanje o neuspesima kosovske spoljne politike pismom koje je uputio predsedniku Kadriju Veseljiju.

 

Izvor B92

Comments

Pročitaj još