Vučić o merama Prištine: Nećemo uzvraćati na sličan način, ostaćemo pouzdan partner

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom prištinskih taksi na srpsku robu, da je suštinski doneta zabrana protoka roba. Kaže da to nije civilizacijska niti razumna odluka i da Srbija neće uzvraćati sličnim merama jer želi da ostane pouzdan partner. Vučić kaže da su na sednici svima podeljeni određeni zadaci i da će nadležni biti u punoj pripravnosti.

Vučić je, obraćajući se javnosti, rekao da je odluka Prištine doneta u 21. veku, u regionu u kojem se leče druge rane boljim odnosima ljudi, a garant za bolje odnose je slobodan protok roba, ljudi, kapitala i usluga.

Navodi da je odluka neočekivana jer su postojale informacije da je priprema ublažavanje taksi i neka vrsta izlazne strategije zbog provobitnih mera.

Kako je rekao, to je dokaz da se ne može računati na racionalne poteze Prištine u budućnosti i zbog toga Srbija pokazuje strah i brigu, ne zato što je slaba, već zato što brine za očuvanje mira.

“Moraćemo da preduzememo raznovrsne mere kako bismo upoznali svet s onim što se čini i kako bismo pomogli našem narodu na Kosovu i Metohiji”, rekao je predsednik.

Dodao je da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost svako dobio zadatak i da očekuje da će se Vlada sutra obratiti svim Vladama zemalja članica SB UN i zemalja EU i da će navesti činjenice o kršenju Cefta sporazuma i SSP-a.

“Dogovorili smo da svi nadležni budu u punoj pripravnosti za slučaj bilo kakvog daljeg iracionalnog i sumanutog ponašanja prištinskih organa vlasti. Svi su dobili zadatke i u vezi s tim preduzimaće mere”, naveo je predsednik.

Dodaje da Beograd neće zaustavljati kamione i putnička vozila kao ni promet robe sa KiM.

“Hoćemo da, bar u narednom periodu, pokažemo razliku između ozbiljnog i odgovornog ponašanja s jedne strane i neodgovornog s druge strane”, rekao je Vučić.

Najavio je da će se sutra u 13 sati sastati sa svim prestavnicima Srba sa Kosmeta jer postoji uznemirenost među Srbima i južno i severno od Ibra.

“Suštinski mere znače da robu na koju su navikli i sa kojom žive neće moći a kupuju”, naveo je predsednik i istakao da niko neće imati računicu da kupi srpske proizvode.

Poruka Albancima: Molim vas, povucite odluku

Vučić je zamolio Albance da povuku odluku i pozvao ih na razgovor i kompromis.

“Sa nama morate da se dogovorite, neće vam pomoći ni Amerikanci, ni bilo ko drugi”, dodao je predsednik.

Kako je rekao, vlasti u Prištini sve vreme podižu očekivanja svog naroda, a nisu im rekli da rešenja moraju da budu bolna, kao i da o svemu moraju da se dogovore s Beogradom.

Podsetivši na rezultate glasanja prilikom odluke o članstvu Kosova u Interpolu, Vučić je ocenio da se promenila slika sveta, ali je kazao i da Beograd zbog toga ne likuje niti želi to da radi.

“Mi nikoga ne vređamo, ništa ne radimo protiv Albanaca i nećemo nikome da se izvinjavamo. Nismo prekršili nijedan ugovor i dogovor, samo smo branili naše interese, i nikome se nismo obavezali da nećemo čuvati svoj teritorijalni integritet”, poručio je Vučić.

“I još jednom molim Albance da shvate da nam je potreban mir, a ne eskalacija. Molim vas, povucite ove odluke”, rekao je predsednik je i dodao da postoji objektivan stran za srpski narod, jer je u pitanju jedna od najtežih situacija u poslednjih 15 ggodina.

“Ne razumeju da je proces dijaloga – proces kompromisa”

Vučić je izjavio da Albanci na KiM ne razumeju da je proces dijaloga – proces kompromisa i ocenio da je to ključni problem.

“Dijalog su videli kao priliku za formalizaciju njihove nezavisnosti, a dijalog je pokušaj da dođemo do kompromisnog rešenja i to moraju da razumeju u Prištini”, rekao je Vučić i dodao da oni nijednog sekunda nisu rekli narodu da će rešenja da budu bolna i da sa Beogradom moraju da naprave dogovor.

“Ne sporim da je nervozu moglo da stvori i to što su pre dve ili tri godine bili pred dvoterćinskom većinom u Unesku, 92 prema 50. Njima je sada (u Interpolu) nedostajalo 36 glasova. Nisu imali 92 nego 76, u prvom krugu, mi nismo imali 50 nego 56 i imamo još šest zemalja, najmanje, koje se nisu pojavile na glasanju”, rekao je Vučić.

Podvukao je Srbija ne radi ništa protiv Albanaca, već štiti svoju zemlju i neće da se izvinjava jer nismo prekršili nijedan pravni akt i nijedan dogovor.

On je dodao uspeh srpske delegacije u Interpolu ne može biti povod za ovakav potez.

Vučić je zamolio Albance da se “otrezne” i da razumeju da nam je potreban mir, a ne eskalacija sukoba, koja nije u interesu ni Srba, ni Albanaca. Kako je rekao, Srbija će učinti sve da ne odgovara na provokacije i da bude uz svoj narod.

“Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i stabilnost, da na provokacije ne odgovaramo, da budemo uz naš narod i da Srbi razumeju da je Srbija tu i da ih nećemo ostaviti na milost i nemilost onima, koji ne žele da žive sa našim narodom”, poručio je predsednik.

Politikantske a ne ekonomske mere 

Upitan šta ako Pristina ne povuče odluke o carinama, predsednik je rekao da će se Srbija boriti i zaštiti svoj narod. Dodaje da nije reč o nikakvim ekonomskim merama već o par ekselans političkim, tačnije politikantskim merama.

I to je, dodao je, samo jedna, najdrastičnija, razorna mera, razorna po odnose u regionu.

Naveo je da su u Prištini rešili da će da se igraju dobrog i lošeg policajca, aludirajući na poteze Haradinaja i Tačija…

“Dakle, Tači će da podnese inicijativu Ustavnom sudu da poništi jednu jedinu stvar koju smo postigli, a to je da se suspenduje odluka kojom su društvena i državna imovina koja je vraćena srpskim opštinama i da se sada ponovo oduzme od srpskih opština”, naveo je i dodao da se to upravo danas događa na inicijativu Tačija.

Takođe, kako je rekao, neće da govori o zemljama, poput Makedonije, koje su jedva dočekale da se ovo desi, misleći da će sada zauzeti tržiste koje je držala Srbija.

“Ali, to je ono sa čime živimo”, primetio je i dodao da moramo da se borimo za svoje interese, za svoj narod.

A na pitanje da li je ovo “pucanje u dijalog”, odgovorio je da nije, već “mnogo više od toga, mnogo opasnije”.

Izvor: Tanjug,RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."