• Početna>
  • Vesti>

UNS i Društvo novinara KiM: Priština da obezbedi distribuciju štampe

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije su osudili nametanje takse od 100 odsto na štampu iz centralne Srbije koju je uvela Priština, zbog čega srpski štampani mediji nisu stigli do čitalaca na KiM.

Udruženja su u saopštenju navela da se radi o flagrantnom kršenju prava građana na informisanje, kao i da distribucija informacija mora biti oslobođena svih ograničenja ekonomske ili političke prirode.

UNS i Društvo pozvali su Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodnu distribuciju srpske štampe.

Nametanje prepreka distribuciji ozbiljno ugrožava pravo srpskog naroda na informisanje na maternjem jeziku, naročito imajući u vidu činjenicu da se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na Kosovu, piše u saopštenju.

Kako je UNS-u potvrdio Zvezdan Mihajlović iz firme “Beokolp”, koja distribuira srpsku štampu na Kosovu, jutros su na Jarinju normalno prešli stranu kojom upravlja Beograd, ali im je na drugoj strani traženo da plate 100 odsto uvećanu taksu.

“Nismo bili u mogućnosti da platimo duplu taksu i vratili smo svu štampu nazad. U Beokolpu činimo sve da ponovo uspostavimo distribuciju, znamo koliko je štampa važna, pa makar i bili u nekim malim gubicima”, rekao je Mihajlović.

Udruženje i Društvo naveli se da će o ovoj situaciji obavestiti Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još