• Početna>
  • Vesti>

Simić: Privođenja u Ranilugu zbog upravljanja vozilima sa tablicama gradova Srbije

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je u razgovoru za program Radio Kosovske Mitrovice da se nastavlja pritisak na Srbe, pre svega koji žive u Kosovskom Pomoravlju, te  da prema informacijama kojima raspolažu sa terena, više lica srpske nacionalnosti je privedeno zato što su upravljali motornim vozilima sa registarskim oznakama gradova centralne Srbije. „Mi pokušavamo da stupimo u kontakt sa tim ljudima, sa našim predstavnicima koji su dole kako bi što hitnije reagovali, i dostavili nam zvanične informacije o čemu se konkretno radi, ali definitivno ono što je činjenica jeste da je voo još jedan pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji, nakon ove sramne odluke”.

Do trenutka objavljivanja ove vesti, nismo uspeli da stupimo u kontakt sa nadležnima u policiji za region Gnjilana, koji bi potvrdili hapšenja u Ranilugu. S druge strane,  RTK 2 javlka da su pripadnici Kosovske policije sproveli su u selima Ranilug i Veliko Ropotovo akciju oduzimanja srpskih registarskih oznaka (tablica).

 Prema nezvaničnim informacijama, policajci u civilu su zaustavljali vozila sa srpskim tablicama, vozačima su uručivali saobraćajne kazne i slali ih kod sudije za prekršaje.
Jedan od očevidaca je rekao za RTK2 da je policija oduzimala tablice pod izgovorom “Ne može RKS u Srbiji, ne mogu ni srpske tablice na Kosovu”.
Policija je takođe zaustavljala i vozila sa RKS i KS tablicama, ona su detaljno proveravana, a od vozača su tražili kompletnu opremu od prve pomoći, lanaca, do “obaveznog” posedovanja ćebeta u gepeku automobila.
Prema nezvaničnim informacijama, desetak vozača je upućeno kod sudije za prekršaje.

Potpredsednik Srpske Igor Simić rekao je za naš program,  da je predsednik Srpske liste Goran Rakić, sa potpredsednicima se nalazi na putu ka Beogradu gde će u 13 časova imati sastanak sa predsednikom republike Srbije Aleksandrom Vučićem koga će upoznati sa trenutnom situacijom na terenu i „sa besom i gnevom i zabrinutosti građana pre svega na severu Kosova i Metohije“.

„Troše se zalihe iz magacina i sa rafova. Jutros nije stigla dnevna količina potrebnih anmirnica, pre svega mleka, hleba, novina, koji dolaze iz Raške na sever Kosova i Metohije. Cene hleba u Gračanici su za 10 do 15 centi više, i mi želimo da naše predstavnike u Beogradu upoznamo sa situacijom, jer je ovo nepodnošljivo. Ljudi praznog stomaka ne mogu da donose racionalne odluke. Ovo je udar na svakog čoveka pojedinačno, na porodice, na Srbe uopšte, i u takvim situacijama mi kao politički predstavnici Srba nećemo moći da kontrolišemo situaciju na terenu, niti da pozivamo građane na suzdržanost, jer ove aktivnosti koje sprovodi Priština imaju samo jednu stvar za cilj, a to je zadavanje takvog udarca Srbima na Kosovu i Metohiji, da oni se  povuku sa svojih vekovnih ognjišta i napuste Kosovo i Metohiju” istakao je Simić.

U ime predsednika Srpske liste i svih članova uputio je poruku građanima da sačuvaju prisebnost i mir, uzdržanost,  i da na provokacije apsolutno ne odgovaraju. “Mi ćemo danas nakon sastanka sa predsednikom Vučićem svi se uputiti ka Kosovu i Metohiji i sa svojim građanima razgovarati, pokušati da umirimo situaciju, ali kakve god poteze da povuku u narednom periodu , Srpska lista će stati uz svoj narod, neće biti protiv naroda, već uz njega, i uvek ispred njega, kako bi se zaštitili osnovni, elementarni uslovi, za život dostojan čoveka, jer ovakve odluke koje su povučene, i nastavljaju se iz sata u sat, zaista ugrožavaju mir, ne samo na Kosovu i Metohiji, već i na Zapadnom Balkanu. S druge strane, očekujemo apsolutnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednika Vučića .

Njegova izjava da neće dozvoliti da bilo ko proteruje Srbe sa Kosova i Metohije nam u ovom trenutku mnogo znači i ja očekujem da će međunarodni predstavnici kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Briselu , Vašingtonu i ostalim evropskim prestonicama najozbiljnije preneti jasne i direktne poruke, ne poruke zabrinutosti, već poruke koje če značiti da Priština automatski obustavi antisrpske aktivnosti koje se sprovode na terenu, jer ovo su primeri insitucionalnog nasilja nad Srbima” kaže Simić.

Navodi da je reakcija Evropske unije i međunarodne zajednice zakasnela i da je morala da se desi pre 15 dana, kada su uvedene takse od 10 procenata. “Zbog ambivalentnog odnosa međunarodne zajednice prema toj odluci , dobili smo povećanje taksi za 100 posto i privođenje Srba danas zbog registarskih oznaka. Znači, ulazimo u jednu spiralu nekontrolisanih poteza određenih krugova u Prištini koji zaista mogu da ugroze život ljuda na prostoru Kosova i Metohije, i sa tim u vezi mi apelujemo na međunarodnu zajednicu da iskoristi sve one instrumente koje inače koriste, kada su neke stvari od njihovog značaja, da Albance ubede da ne povlače neke poteze. Ja ih pozivam u ime Srpske liste i srpskog naroda, da to učine već danas, jer će sutra već biti kasno.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/RTK2

 

Comments

Pročitaj još