“Porezi stoje dok Srbija ne prizna Kosovo”

Priština — Dok Srbija ne prizna Kosovo, porez ne treba smanjivati, rekao je predsednik privremene kosovske vlade Ramuš Haradinaj, kako ga je citirala GazetaExpres.

Haradinaj je to rekao danas u parlamentu, na sednici koju je sazvalo 42 poslanika na temu “skandala i neuspeha” u kosovskoj spoljnoj politici.

“Samo priznanje nezavisnog Kosova od srpske države može da smanji porez”, rekao je Haradinaj na sednici kosovske skupštine, On je rekao i da Hašim Tači sa Beogradom pregovora na drugačiji način, a da je njegov stav da Kosovo “samo sankcionisanjem može od Srbije da dobije priznanje”.

“Bez ovakvog pristupa, nemoguće je postići medjusobno priznavanje, niti se može postići obostrano prihvatljiv sporazum”, rekao je Haradinaj.

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj je ranije reagovao na poziv EU da Priština povuče odluku o povećanju poreza na srpsku robu za 100 odsto.

On je poručio da će to biti učinjeno kada Beograd prekine “agresiju Srbije”, prenela je Gazeta ekspres.

Haradinaj je rekao da takva odluka nije bila neočekivana, te da je on više puta upozoravao da prethodno uvedeni porez može biti samo povećan.

Na pitanje o reakciji predsednika Srbije Vučića, koji je imao sastanke sa ambasadorima sinoć i da je u Beogradu održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Haradinaj je za T7 rekao da je “Kosovo bilo dovoljno tolerantno” i da su čekali da “Evropska unija zaustavi agresiju Srbije”, ali se to, kaže, nije dogodilo

On je, kako se navodi, “čak rekao da se dijalog između dve države ne bi dogodio da nije bilo poštovanja Kosova prema Srbiji”.

Haradinaj kaže da je odluka o povećanju poreza odluka “suverenog Kosova” i da ako “agresija Srbije prestane”, ako se, kako kaže, bude poštovao energetski sporazum i još mnogo toga, može biti dovedena u normalu.

“Oni žele da nas drže u zamrznutom konfliktu, mi smo tolerisali mnoge stvari u nadi da će međunarodna zajednica pronaći rešenje, ali mi ga ne vidimo”, rekao je, između ostalog, Haradinaj.

 

Izvor B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."