• Početna>
  • Vesti>

Počela poskupljenja i nestašice u trgovinama, srpska dnevna štampa nije stigla u Mitrovicu!

Posledice odluke Vlade u Prištini da uvede carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH već se uveliko vide u trgovinama na Kosovu i Metohiji. Ovim merama su posebno pogođene male trgovine, a cena hleba je već skočila za trideset odsto. U mnogim trgovinama je poskupelo i brašno, ulje, kvasac, so i šećer, a posebno neprijatno iznenađenje je zateklo sve koji su hteli jutros da kupe srpske novine jer dnevna štampa nije stigla na trafike u Kosovskoj Mitrovici.

MLEKO 300 DINARA

Veće prodavnice u srpskim sredinama na Kosmetu imaju još robe u zalihama, pa trenutno odolevaju merama Prištine, ali najavljuju drastični rast cena ubrzo ako se odluka kosovske vlade hitno ne poništi. U mitrovačkim i zvečanskim prodavnicama, kako su nam rekli trgovci, još uvek se može pronaći mleko po staroj ceni, ali i ovde je reč o zalihama.

Građani severnog dela Kosmeta koje smo jutros anketirali kažu da je ovo katastrofa za srpski narod koji živi u pokrajni i da je u pitanju politička igra Prištine za koju veruju da će se brzo završiti. Stanovnici Mitrovice u razgovoru za TV Most kažu da su izuzetno zabrinuti jer je ovo. Praktično govoreći, ako je hleb dosad koštao 30 dinara, sada će koštati 60, ako je litar mleka koštao 150 dinara, sada će ta cena porasti na čak 300 dinara.

Nastavak poskupljenja se očekuje svakog dana, a ova mera najviše pogađa običan svet, kako srpski, tako i albanski. U kosovskoj vladi ističu da je prepolovljeno dopremanje robe i da su mere počele da daju rezultat, pa će verovatno zalihe biti brzo ispražnjene.

SPALJUJU SRPSKE PROIZVODE

Na albanskom sajtu “albeu.com” objavljen je video snimak na kom je zabeleženo kako se u mestu na Kosovu i Metohiji spaljuju pojedini proizvodi iz Srbije. Na snimku stoji da se to dogodilo u Kačaniku.
Vidi se kutija puna različitih srpskih proizvoda, među kojima su slatkiši i higijenski proizvodi kako gore. Uz snimak se navodi da se sve odigralo sinoć, posle odluke Prištine “o bojkotu” proizvoda iz Srbije. Navedno je da su neki stanovnici Kačanika odlučili da spale srpske proizvode i da su to snimili.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još