Ljajić: Štetne mere, stvoriće raj za švercere

Pažljivo pratimo situaciju posle odluke Prštine o uvođenju takse od 100 odsto na srpske proizvode i nastojimo da političkim sredstvima i političko-diplomatskom borbom izdejstvujemo da se ove besmislene i štetne mere povuku, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Pored dalekosežnih političkih i svih drugih posledica zbog odluke Prištine, Rasim Ljajić navodi da će ta mera od koje svi imaju štetu stvoriti raj za švercere, kriminalce i one koji će koristiti ovu situaciju da zaobilaznim putevima i načinama i špekulativnim radnjama dođu do velikog profita.

“Mi danas već imamo situaciju da nam se javljali trgovci sa severa Kosova da im Albanci sa juga nude našu robu da im prodaju da bi imali u svojim prodavnicima. Kako je ta roba došla tamo? Ili imate velike zalihe koje sad nudite ili ste već obezbedili puteve kojima ćete tu robu dopremati”, kaže Ljajić, odgovarajući na pitanja novinara u kompaniji “Nestle” u Surčinu koju je obišao.

Od te mere apsolutno, kako je istakao, niko neće imati korist, a radi se o velikoj šteti i to ne samo o ekonomskoj, nego i o velikoj političkoj šteti zbog opšte atmosfere koja je ovim merama stvorena u čitavom regionu.

“Naravno da se radi o klasičnoj političkoj, a ne o o ekonomskoj i trgovinskoj odluci, jer nikave logike nema u ovim merama. Nije bilo ni do sada sa 10 odsto dodatnih taksi, a ne sada kada praktično vi zabranjujete i onemogućavate svaki vid trgovine između centralne Srbije i Kosova”, rekao je Ljajić.

Naveo je da su zbog besmislenih i štetnih mera Prištine danas svi proizvodi na KiM znatno skuplji nego što su bili juče ili pre 6. novembra kada su prve mere uvedene.

“Nadam se da će EU ovoga puta reagovati oštro i zatražiti od institucija u Prištini da se sve ove mere povuku i obezbedimo, ne samo slobodnu trgovinu, već težimo ka stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u regionu Zapadnog Balkana”, rekao je Ljajić.

Naglasio je da je to u interesu svih i u interesu svih kompanija koje posluju u Srbiji i čitavom regionu.

“‘Nestle’ plasira robu na Kosovu u vrednosti većoj od šest miliona evra godišnje. Oni će biti pogođeni. Nema kompanije koja neće biti pogođena. Dakle, 2.661 malo i srednje preduzeće trguje s Kosovom, proizvodi i prodaje na Kosovu”, kaže Ljajić.

Mere Prištine imaju, dodaje, dalekosežne i političke i svake druge posledice.

“To je velika šteta, posebno za mala i srednja preduzeća, i zato ova odluka i mere moraju biti ukinute ako želimo da zaista obezbedimo ne samo slobodnu trgovinu već i stabilnost u čitavom ovom regionu”, rekao je Ljajić.

Naveo je da je prošle godine iz centralne Srbije prodato robe na Kosovu u vrednosti od 440 miliona evra, a u prvih devet meseci ove godine robe vredne 350 miliona evra, te da je rast bio devet odsto.

“Prema tome ove godine bismo se verovatno približili cifri od 500 miliona evra prodate robe na Kosovu”, dodao je Ljajić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još