KFOR: Situacija je pod kontrolom, ništa se ne događa

“Situacija je pod kontrolom. Ništa se ne događa. Nije bilo nikakvog pokretanja trupa KBS prema Severu. Bilo je nekih policijskih trupa na jugu Mitrovice, ali kao što sam rekao, u kontaktu smo sa policijom i nije bilo razloga za zabrinutost”, rekao je u razgovoru za “KoSSev” portparol KFOR-a Vinćenco Graso.

Na naše pitanje da potvrdi navode predsednika Vučića da je KFOR danas zaustavio i sprečio kretanje specijalnih trupa ka Severu, Graso je odgovorio:

“Nije imalo ničeg da sprečimo.“

Graso je naglasio da KFOR aktivno prati razvoj situacije na terenu.

Hodža: Spekulacije, bez detalja

“Objavljene informacije o uklanjanju srpskih tablica sa vozila su spekulacije,“ u pisanom odgovoru za KoSSev naknadno je odgovorio i portparol kosovske policije Daut Hodža.

Zatražili smo i pisanim putem odgovore na pitanja da potvrdi (odnosno koja mera je na snazi) izveštaje pojedinih kosovskih medija i predsednika Srbje Aleksandra Vučića da je Kosovska policija danas uklanjala srpske tablice u Ropotovu i Ranilugu.

Osim što nije ni potvrdio, ni demantovao, Hodža je takođe naveo i sledeće, takođe bez konkretnih detalja:

“Ne komentarišemo političke izjave nikoga. Kosovska policija kao institucija za sprovođenje zakona dužna je da primeni odluke državnih institucija Republike Kosovo, u ovom slučaju Vlade zemlje. Svrha obaveza policije je: održavanje reda, mira i javne sigurnosti u zemlji. Preduzimanje preventivnih mera i zakonskih mera protiv nezakonitih radnji, kao i garancija slobodnog kretanja na celoj teritoriji RKS”.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još