Dačić: Suočavamo se sa trgovinskim ratom

Suočavamo se sa “trgovinskim ratom”, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom najnovije mere Prištine da poveća takse za proizvode iz Srbije.

Kako je rekao, a sto odsto i ocenio da je do toga dovela i politika nekažnjavanja takozvanog Kosova.

Dačić je rekao da je situacija teška jer su, kaže, mere donete da bi se isprovocirala teška politička situacija i reakcije, kao i da bi se prinudila međunarodna zajednica da prihvati sve njihove zahteve.

“Ovo nije proba za Srbiju, nego za EU, međunarodne organizacije, ali i za velike sile. Oni (Priština) ne idu ni u ””toalet” ako ne pitaju nekog sa zapada”, rekao je Dačić za TV Pink.

To je akt neprijateljstva, dodao je.

Priština, prema Dačićevoj oceni, ima strategiju na koji su navikli, a to je da dovedu zapadne zemlje pred svršen čin i da svojim jednostranim aktima dovedu do takve situacije da izvuku najvše što mogu, jer im se, kako ističe, žuri.

“Ne mogu da uđu u međunarodne organizacije, neće dobiti viznu liberalizaciju, ne mogu da nateraju Srbiju da prizna Kosovo, a smanjuje se broj zemalja koje su ih priznale. Pre tri godine falilo im je osam glasova da dobiju dvotrećinsku podršku u Interpolu, a danas 36 glasova. U celoj toj situaciji na delu su pretnje i primena sile”, istakao je ministar.

Kaže i da politika nekažnjavanja Kosova dovodi do toga da oni “sa deset odsto prelaze na sto odsto”.

Dačić je rekao da očekujemo da odgovornost preuzme međunarodna zajednica i naveo da je u pitanju njen kredibilitet. Kako je rekao to što je preduzela Priština je mera očajnika koji nema šta više da preduzme – to nisu mere nego objavljivanje rata Srbiji na ekonomskom planu.

Poručio je i da je jasno da su posle glasanja u Interpolu svi dobili poruku da se ništa ne može uraditi bez razgovora sa Srbijom. Prema njegovim rečima predsednik Srbije je spreman za nastavak dijaloga, ali se postavlja pitanje o čemu uopšte da se priča u ovim uslovima.

Ministar spoljnih poslova je rekao i da se može zamllsiti šta bi bilo kada bi Srbija uvela nekome takve takse, recimo Hrvatskoj od 100 odsto i dodao da bi reagovao i SB UN.

Dačić je prisustvovao sastanku u Predsedništvu Srbije gde se šef države Aleksandar Vučić sastao najpre sa ambasadorima Rusije i Kine, a potom i sa ambasadorima zemalja Kvinte. Predsednik Vučić je, kaže Dačić, sazvao sastanke da bi upoznao ambsadore sa težinom situacije i merama iz Prištine protiv Srbije za koje, kako dodaje, niko ne može da kaže da spadaju u red ekonomskih mera.

Izvor: Tanjug,B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."