Pokretanje peticije za očuvanje baštine na KiM

Međunarodna humanitarna organizacija “28. jun” pokrenula je online peticiju za očuvanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji “Dogodine u Prizrenu”, u cilju da srpsko kulturno, versko i istorijsko nasleđe na KiM bude sačuvano za generacije koje dolaze.

Predstavnici ove organizacije, koja ima poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama, govoriće u UN 29. novembra u cilju širenja svesti, ali i skretanja pažnje na trenutni položaj srpske kulturne baštine na KiM.

Nakon zvaničnog prilaganja peticije, video i foto materijala Ujedinjenim Nacijama, organizacija najavljuje početak različitih aktivnosti.

“U planu nam je organizovanje događaja na svim kontinentima na kojima će ’28. jun’ upoznavati ljude sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji. Uz to, početkom naredne godine biće dostavljena i medicinska pomoć u vrednosti od oko milion dolara ustanovama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, a zatim i božićni pokloni srpskoj deci koja žive u teškim uslovima na Kosovu i Metohiji i širom regiona”, navela je Aleksandra M. Trifunović, izvršna direktorka za Balkan.

Ujedno, planirano je da završetak projekta prati i donacija manastiru Svetih arhangela u Prizrenu.

Humanitarna organizacija “28. jun” već godinama unazad pomaže zemljama bivše Jugoslavije, pa je do danas upućeno više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

Humanitarna organizacija “28. jun” je multinacionalna organizacija koja se bavi humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom.

U maju 2018. godine postala je prva dobrotvorna organizacija sa prostora bivše Jugoslavije kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama. Osnovana je 2011. godine, a registrovana 2012. godine u Kanadi kao neprofitna organizacija. Kroz različite projekte koji su realizovani prikupljeno je više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara.

Izvor: RTV

Comments

Pročitaj još