• Početna>
  • Vesti>

“Dug Srbije prema Kosovu iznosi više od 22 milijarde evra”

Lider pokreta Samoopredeljenje –  Aljbin Kurti, na konferenciji za novinare istakao je da kosovski predsednik Hašim Tači mora hitno da zaustavi dogovore o teritoriji sa Srbijom, kao i da Srbija duguje Kosovu više miliona evra od 1993. do 1999. godine.

“Odluka da Kosovo ne bude član Interpola sigurno će uticati na dalji tok dijaloga Prištine i Beograda u Briselu’”, smatra politički analitičar Gzim Badžaku, dodajući da kosovska strana mora da razmisli i odluči kako dalje.

“Mislim da Srbiji treba jasno staviti do znanja da ne može tako da se ide, najteža kazna za bilo koga je udariti ga po džepu, juče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ova taksa od 10 odsto košta Srbiju oko milion, ako 10 odsto košta milion, 25 odsto će koštati dva ipo miliona do tri miliona. Ja mislim da to može biti rešenje da se jednom i za svagda prestane sa ovakvim ponašenjem Srbije kada je Kosovo u pitanju”, rekao je Badžaku iznoseći svoj stav.

Odbijanje zahteva Kosova za članstvo u Interpolu ne bi trebalo da utiče na nastavak dijaloga. Međutim, još uvek se ne može govoriti o mogućnosti postizanja kompromisa, navode poznavaoci političkih prilika.

Riza Smaka, profesor Ustavnog prava kaže da država Srbija na jednoj strani praktikuje konverzaciju, razgovara sa kosovskim predsednikom, dakle predsednik Srbije prećutno priznaje Kosovo.

“S druge strane Ustav Republike Srbije definiše status Kosova kao jednu oblast, pokraijanu, administrativno teritorijalnog karaktera u sklopu Srbije”, napominje Smaka.

Nenad Rašić, bivši poslanik u kosovskoj skupštini mišljenja je da sve utiče na kompromis.

“Na žalost vidimo da se naši političari, da se naši predstavnici, ponašaju kao deca, bilo s jedne bilo s druge strane, bilo od uvredljivih, zajedljivih i nekulturnih komentara, pa do ljutnje, do pozivanja na nacionalazam. Da, u dugoročnom smislu uticaće na sporazum na dijalog u smislu usaglašavanja i naravno da to uvek utiče i na neku stabilnost na Blakanu, mi sa ovakvim političarima u ovom momentu sa ovakvim predstavnicima na žalost teško ćemo imati stabilnost, to pomirenje u pravom smislu te reči”, kazao je Rašić.

Da odluka Interpola neće uticati na nastavak dijaloga veruje i profesor Živorad Lazić, koji kaže da je dijalog neminovnost i da se mora odvijati svojim tokom.

“Ja to vidim kao odluku Međunarodne orgaizacije – Interpola, koja je donela svoju odluku i prema tome, ja to zaista ne vidim kao neku pobedu nečiju, odnosno Srbije ili poraz Albanaca, znači to je prosto jedna odluka koja je doneta na međunarodnom nivou”, smatra Lazić.

Edita Tahiri, bivši šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom oglasila se na Tviteru – “Kosovo će postati član INTERPOL-a, ali to zahteva promene u kreiranju politike kosovske diplomatije. Interpol dopustio trijumf kriminalne politike koju je sponzorisala Srbija. Sprečavanje članstva Kosova u Interpolu doprinosi nestabilnosti Balkana”, napisala je Tahiri.

Kako prenose pojedini mediji, predsedništvu je i prosleđen zahtev za održavanje parlamentarne sednice na kojoj bi trebalo da se raspravlja o uvođenju ekonomskih i političkih sankcija Beogradu, kao recipročnu meru agresivnom ponašanju Srbije.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još