Čadež: Odluka Prištine politička i neracionalna

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas u Tirani da je odluka kosovskih vlasti da za 100 odsto podignu takse za prizvode iz centralne Srbije neracionalna, politička odluka koja šteti kompanijama na Kosovu i Metohiji, građanima i regionalnoj saradnji, Balkanu.

Čadež je novinarima, uoči otvaranja Međunarodnog sajma privrede u Tirani, na kome učestvuju i srpske kompanije, rekao da je odluka prištinskih vlasti “van svakog racionalnog objašnjenja” i da pokazuje potpuno nerazumevanje kako funkcioniše privreda.

“Videli smo da je samo podizanje taksi za 10 odsto povećalo cene osnovnih namirnica na KiM za 10 odsto i da građani tamo imaju problem sa tim”, rekao je Čadež.

Podsetio je da je u prethodnom periodu bilo dosta konflikata i političkih sukoba u regionu i naglasio da su ipak politički lideri imali razumevanje da privreda mora da sarađuje i funkcioniše.

Takođe, kaže da proizvođači na KiM uglavnom koriste sirovine iz centralne Srbije i to ne iz nekih neracionalnih razloga, već zato što mogu da je nabave po dobroj ceni i tako budu konkurentni.

Čadež je kazao da će svakako videti da li će ta odluka kosovskih vlasti opstati i da mu je žao što sa prištinske strane ne postoji racionalno sagledavanje privrede, kao ni albanskim kompanijama na KiM nije jasno kako će to sada da funkioniše.

“Ljudi su iznenađeni. Ne mogu da shvate zašto je to tako urađeno. Možete da imate političke sukobe i neslaganja i neke platforme kojima pokušavate da pregovorate političke probleme, ali ovaj način je svakako štetno ponašanje prema privredi koje još nisam imao prilike da vidim u regionu”, rekao je Čadež

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još