Vučić: Ponosan sam na borbu naše zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom neuspeha Kosova da stupi u članstvo Interpola, da je naša strana bila umereno optimistična i da se nadala dobrom rezultatu.

Vučić smatra da je rezultat veoma dobar i da pokazuje da u prvom krugu Priština nije imala većinu glasova, a kamoli neophodnu dvotrećinsku većinu.

“To govori da je Srbija osnažila svoju poziciju sa jedne strane, a sa druge ne smemo da budemo euforični”, rekao je Vučić.

Ukazuje da budućnost ne može da se zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

Predsednik je rekao da je ponosan na borbu naše zemlje. “Ponosan sam na borbu naše zemlje, što je jedna tako mala zemlja, bez mnogo nvoca i moći uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost”, rekao je Vučić.

Rekao je da je među udržanim zemljama bilo i najrazvijenijih zemalja koje su prvi put bile uzdržane.

“Jedna mala pobeda za nas, na veliku silu smo se namerili i mnoge velike sile su htele da nas sklone, sruše, unize. Uspeli smo da sačuvamo zemlju i obraz”, poručio je predsednik dodajući da sa Albancima treba da se napravi kompromis u budućnosti.

“Sve što bi bilo seirenje ili pravljenje problema bilo kome bilo bi kontraudarac i problem za naš narod”, istakao je Vučić.

Sa 76 zemalja koje su u prvom krugu glasale za prijem Kosova u Interpol nećemo da razvijamo neprijateljstva, dodaje predsednik.

“Gradićemo još čvršća prijateljstva sa njima u želji da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisa sa Albancima, ali i da istovremeno pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti. Verujem da ćemo sa tim zeljama imati još bolje odnose, ali prijateljstvo i podršku zemalja koje su nam pomogle nikada nećemo zaboraviti i imamo obavezu da im na isti način uzvratimo”, naglasio je predsednik.

Dodao je da se očekivalo da će Paragvaj biti uzdržan ali da je na kraju ta zemlja glasala za prijem Kosova u Interpol. Sve ostalo je, kaže, bilo u okviru naših računica.

Neki su, kaže, do juče govorili da je ovo izgubljena bitka i da smo gotovi. “Valjda računaju na njihov period vladavina kada smo sve gubili a danas pobeđujemo”, kaže Vučić.

Vučić je zahvalio ministru Dačiću, ministru Stefanoviću, premijerki Brnabić, ministru Vulinu za zalaganje i posvećenost po ovom pitanju.

Predsednik ističe da su građani Srbije razumeli da se rezultati postižu ne samo hvalisanjem, već i obziljnim radom, ogromnom energijom i odgovornim pristupom.

Kaže da su mnogi građani radosni zbog ovog uspeha ali napominje da je njegov ton danas uzdržan jer, kaže, mi moramo da nastavimo da radimo, razvijamo ekonomiju i “molimo Prištinu da ukine takse i EU da izvrše pritisak na njih da se ponašaju civilizovano”.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je istakao da je ovo velika pobeda Srbije i srpskog naroda, koja pokazuje da ništa ne može da se uradi bez dogovora sa Srbijom.

Na Generalnoj skupštini Interpola nije prošao zahtev Kosova za članstvo. Protiv prijema Kosova glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Izvor: TV Most

Foto: Kurir

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."