Vladika Teodosije u Šilovu: Potrebno je imati ljubav Hristovu za bližnje

Vladika raško-prizrenski Teodosje sa sveštenstvom i monaštvom, služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Aranđelovdana u crkvi Svetog Marka u Šilovu. Povod vladikinog dolaska u Šilovo bilo je i uručenje ordena Kralja Minutina, koji dodeljuje Sinod Srpske pravoslavne crkve donat Bobanu Maksimoviću i gramata Eparhije raško-prizrenske Daliboru Saviću Ćiri, donatorima iz Šilova.
Bobanu Maksimoviću vladika Teodisije je uručio orden Kralja Milutina za izgradnju krstionice i finansiranje freskopisa, a gramatu, odnosno povelju Daliboru Saviću Ćiri za izgradnju gorionika.
Vladika Teodosije je u besedi iskazao zadovoljstvo i zahvalnost donatorima koji, iako sa porodicama žive i rade u inostranstvu,  nisu zaboravili rodni kraj i svoju crkvu. Primetio je da se iz dana u dan crkva Svetog Marka ulepšava i unapređuje. Zahvalio je i meštanima koji su vredno radili na izgradnji ovih crkvenih objetaka.  Vernicima je, uz čestitke za praznik, poručio:
“Potrebno je imati u sebi ljubav Hristovu za bližnje, a da bismo je imali moramo imati i Hrista u sebi”.
Boban Maksimović uložio je oko 70 hiljada evra, dok je Dalibor Savić Ćira do sada je izdvojio deset hiljada za crkvu Svetog Marka.
Inače, ove godine navršilo se dvadeset godina od osveštanja ove crkve u Šilovu, čija je izgradnja počela ranih devedesetih. Radovi na izgradnji su trajali više godina, dok su radovi na oslikavanju ikona u unutrašnjosti crkve u toku.
U Kosovskom Pomoravlju poznat je i vidljiv čin dobročinstva i zadužbinarstva.
Generacije Srba iz ovog kraja dale su novac za opstanak kulture i duhovnosti za buduće generacije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Izvor: RTV Puls

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."