Reagovanja u Prištini povodom glasanja u Interpolu

Kosovska vlada optužila je “divlju kampanju” Srbije zbog neuspeha u Interpolu, konstatujući da je pokušaj članstva Kosova u Interpolu propao.

Prištinska vlada je u reagovanju izrazila duboko razočaranje što je “Kosovu onemogućeno da bude deo globalne porodice policije”.

“Divljom kampanjom Republika Srbija još jednom pokazuje svoj karakter prema Kosovu i protiv ideje normalizacije odnosa sa Kosovom, kao i ranije, kada je članstvo bilo tehničko, a ne političko”, navodi se u saopštenju.

“Glasanje protiv prihvatanja Kosova u međunarodnoj organizaciji je usluga kriminalu i kriminalcima i nikom ne treba da bude drago”, konstatuje Vlada.

Kosovska vlada zahvaljuje svim zemljama koje su glasale, kao i onima koje su pokušale da pomognu Kosovu u ovom procesu.

“Kosovo će nastaviti konsolidaciju svojih institucija i u vrlo bliskoj budućnosti će biti punopravna članica Interpola”, zaključuje se u reagovanju.

Reakcija ambasade SAD u Prištini

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je većina zemalja podržala zahtev Kosova za članstvo u Interpolu, “uprkos kampanji koju je vodila Srbija, i vršila pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova”.

“Podrška članstvu Kosova u Interpolu nikada nije bila za priznavanje nezavisnosti Kosova, već za jačanje međunarodne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranje kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Sa ovim rezultatom svi gubimo”, navodi se u saopštenju američke ambasade.

“Nastavljamo snažno da podržavamo dijalog između Kosova i Srbije, koji je omogućila EU. Sada više nego ikad, obe strane treba da ubrzaju svoje napore da postignu sporazum o potpunoj normalizaciji, što je jedini način da se obe zemlje kreću napred na svom putu ka članstvu u EU. I, Srbija i Kosovo moraju da shvate da njihov put ka evropskoj budućnosti ide kroz normalizaciju”, navodi ambasada SAD, pozivajući obe strane “da izbegnu provokacije i da rade zajedno kako bi postigle dogovor”.

Albanski analitičari u Prištini kažu da je odbijanje Kosova loša vest za regionalnu sigurnost.

Takođe loš je znak za proces dijaloga, jer će verovatno uticati na njihov dalji tok. Izražavaju žaljenje i ističu, kako kažu, agresivne prigovore Srbije kao pretendenta za pridruživanje EU.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još