• Početna>
  • Vesti>

Političko-ekonomska računica zbog sporne prištinske takse

Uz podršku za evrointegracije regiona na doručku sa liderima Zapadnog Balkana austrijski kancelar Sebastijan Kurc naglasio je da je za stabilnost Evrope važna stabilnost Zapadnog Balkana i da treba da se ukinu sve barijere za međusobnu saradnju. Dok Srbija očekuje da Evropa utiče na Prištinu da baš to uradi sa dodatnom taksom, Ramuš Haradinaj uzvraća tvrdnjom da bi potpuno zaustavljanje robe iz Srbije nateralo Vladu u Beogradu da dâ ostavku u roku od mesec dana i prizna nezavisnost takozvanog Kosova.

Dve nedelje od uvođenja, prištinske takse mere se cenom robe na KiM. Kažu u Prizrenu je, u privatnim pekarama, hleb skuplji deset centi, nekoliko dinara poskupelo je i mleko iz Srbije.

“Kod nas još nije bio skok u cenama, mi držimo cene kao što su bile pre ovih mera jer imamo zalihe. Za naredni period nisam siguran, ako vlada Kosova ne ukine ovu uredbu verovatno će cene robe koja dolazi iz Srbije biti povećane za ovih desetak posto, koliko je propisana taksa”, kaže Dragan Josifović, vlasnik supermarketa u Gračanici.

Kada su pre više od godine privremene kosovske institucije uvele taksu na brašno iz centralne Srbije, smanjena je njegova prodaja na Kosmetu za 70 odsto, a cena skočila gotovo 30 procenata. Slično se očekuje i od najnovije mere.

Vukosav Saković, direktor Udruženja “Žita Srbije”, kaže da će ta mera svakako više pogoditi potrošače na Kosovu nego što će pogoditi nas.

“Naime, oni moraju da uvezu, ne mogu tu robu sami da proizvode. Alternativa nije tako velika – robu mogu kupiti u Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Rumuniji, a ako kupe na bilo kojoj od tih destinacija, troškovi prevoza će biti veći”, rekao je Saković.

Oni koji su taksu nametnuli to pravdaju dugogodišnjim nejednakim tretmanom robe sa Kosova u centralnoj Srbiji i u BiH.

“Nijedan proizvod sa Kosova nije mogao da ide u Srbiju i BiH bez finansijskih prepreka. S druge strane, imamo dobru saradnju sa drugim zemljama, sa kojima nemamo tarifne prepreke”, kaže Ramuš Haradinaj, premijer privremenih institucija u Prištini.

Na istom događaju, doručku koji je za premijere Zapadnog Balkana priredio austrijski kancelar, premijerka Srbije tvrdi suprotno.

Ana Brnabić kaže da je Srbija okrenuta budućnosti, ali ističe da se, nažalost, region svaki čas vraća u prošlost.

“To je posebno vidljivo u poslednje dve sedmice, kada je Priština prekršila Cefta sporazum. To predstavlja jasnu diskriminaciju svega što je srpsko. Nadamo se da ćemo u budućnosti biti u stanju da primenimo ovaj sporazum, što će omogućiti nastavak razgovora o onome što možemo zajedno postići”, rekla je Brnabićeva.

Nada se i ministar trgovine, ali, dok se sporna odluka ne povuče, neće ići ni na sutrašnje zasedanje Cefte u Prištini, koja joj upravo predsedava.

Ministar Rasim Ljajić kaže da pet hiljada kamiona sa Kosova sa robom ide preko centralne Srbije prema EU.

“Trideset hiljada kamiona ide iz Evrope prema Kosovu takođe sa robom. Bilo je ideja, vidim i u novinama, da mi primenimo neke mere na tim prevoznicima, pitanje je da li bismo to tek tako jednostavno mogli da uradimo, a bez posledica, jer mi smo ti onda koji krše SSP”, kaže Ljajić.

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i Rasim Ljajić razgovarali su o zajedničkim koracima koje će preduzeti povodom odluke Prištine o uvođenju teksi.

Kako bi promenio odluku Prištine, Beograd se obraća međunarodnim institucijama i vladama zemalja EU. A tamošnji ministar trgovine Endrit Šalja je naredio da se prodaje samo roba sa oznakom “Republika Kosovo”.

Zabranio je prodaju i uvoz proizvoda sa oznakom “Kosovo i Metohija”, “Kosovo Unmik” ili “Rezolucija 1244”, pa čak i da se takva odmah ukloni iz prodavnica.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još