• Početna>
  • Vesti>

Danska podržava reforme i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i njegov danski kolega Anders Samuelsen saglasili su se da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i da postoji prostor za njihovo unapređenje.

Ivica Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare naveo da je bitno intenzivirati politički dijalog i, navodeći da će to biti učinjeno između ministarstva na čijem je čelu i ministrastva spoljnih poslova Danske, kazao je da je potrebno intenzivirati i dijalog između drugih ministarstva dveju zemalja.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Danskoj na podršci u evrointegracijama Srbije i istakao da postoje i teme oko kojih dve zemlje nisu saglasne, a da je glavna status Kosova i Metohije.

Ministar spoljnih poslova Danske Samuelsen istakao je da ta zemlja podržava evropski put Srbije i pozdravlja napredak u odnosima Srbije i NATO.

Dodao je da Danska ohrabruje sprovođenje reformi u Srbiji i istakao da se one moraju nastaviti, kao i da je potreban napredak u vladavini prava, slobodi medija i usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.

Ohrabrio je i nastavak dijaloga Beograda i Prištine naglasivši da dijalog mora da bude konstruktivan i da vodi pravnoobavezujućem sporazumu.

Takođe, naglasio je da Danska očekuje da obe strane u Briselskom dijalogu ispune ono što je do sada potpisano.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još