Vlada Norveške donira Kosovu 1,4 miliona evra

Vlada Norveške će u okviru projekta za uspostavljanje institucionalnih kapaciteta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kosovu donirati 1.4 miliona evra, rečeno je prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji kosovskog Ministarstva za evropske integracije i ambasade Norveške na Kosovu.

U okviru projekta o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Kosovo potpisalo sa Evropskom Unijom 2015. godine, predviđeno je angažovanje i obuka civilnog sektora.

Kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža rekla je da ovaj projekat predstavlja značajnu podršku Kosovu.

“Ovaj projekat je od posebne važnosti za nas jer je Ministarstvo za evropske integracije po prvi put nadležno za ovakav projekat koji podržavaju dva norveška donatora i Luksemburg. Ovo vidimo kao pomoć, kao dodatnu odgovornost, ali i kao potvrdu da Ministarstvo za evropske integracije uživa kredibilitet među državama koje podržavaju naš napredak”, kazala je ona.

Neophodno je da u primenu SSP-a na Kosovu bude uključeno i civilno osoblje koje će sarađivati sa stručnjacima iz ove oblasti, rekao je ambasador Norveške na Kosovu Pjer Strand Sjastad.

Ambasador je naglasio i da je proces implementacije SSP-a veoma važan za približavanje Kosova EU.

“Da bi postigli uspeh, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju se mora pripremiti na odgovarajući način, a kako bi primena sporazuma bila efikasna moraju biti ispunjena dva kriterijuma. Prvi je da ministarka za evropske integracije i premijer Kosova uspostave koordinaciju i izdaju jasna upustva ostalim ministarstvima jer je implementacija SSP-a važna za napredak Kosova. Drugi kriterijum je razvoj kapaciteta u državnoj službi jer je implementacija SSP-a složen proces“, kazao je norveški  ambasador.

U projekat će biti uključena brojna ministarstva, kao i Carina Kosova, Poreska uprava, Centralna banka Kosova, Kancelarija za reviziju i mnogi drugi.

Projekat u vrednosti od 1.4 miliona evra biće realizovan u periodu od 2019. do 2021. godine.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još