• Početna>
  • Vesti>

Pacoli: Dobar početak – u utorak se glasa o prijemu Kosova u Interpol

Ex-President of Kosovo Behgjet Pacolli looks on during a press conference late on April 6, 2011 in Pristina. Kosovo governing coalition and the leading oposition party agreed today to propose a neutral candidate for the top post in order to resolve a political crisis threatening to force new elections. AFP PHOTO/ ARMEND NIMANI / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli ocenio je danas da je Generalna skupština Interpola danas u Dubaiju počela dobro i da je potvrđeno razmatranje zahteva Kosova za prijem u svetskoj policijskoj organizaciji o kojem će se glasati u utorak.

On je na svom nalogu na društvenoj mreži fejsbuk napisao da je cilj Kosova “borba protiv međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma”.

Na zasedanju će se glasati za novog predsednika Interpola, pošto je dosadašanji, Kinez Meng Hongvej, podneo ostavku pošto je Kina saopštila da je pod istragom.

Kosovo je i prošle godine podnela molbu za prijem u Interpol, ali je  Ramuš Haradinaj nedelju dana pre generalne skupštine u Kini povukao zahtev zbog nedostatka glasova podrške i kako je tada objasnio i na zahtev nekih saveznika Kosova.

U Prištini ocenjuju da imaju realne šanse da Kosovo ove godine postane deo svetske policijske organizacije, dok istovremeno ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da Kosovo, uprkos tvrdnjama vlasti u Prištini, nema ni blizu dovoljno glasova da bi postalo članica Interpola.

Generalnu skupštinu Interpola čine delegati koje imenuju vlade zemalja članica, ona zaseda jednom godišnje i donosi sve važnije odluke koje se tiču generalne politike, resursa potrebnih za međunarodnu saradnju, metoda rada, finansiranja i programa aktivnosti, kao i o prijemu novih članica.

Odluke se obično donose prostom većinom u formi rezolucija, a svaka od 192 zemlje članice ima jedan glas.

Na prošlogodišnjoj generalnoj skupštini primljene su dve nove članice Solomonska Ostrva i Palestina. Po oceni analitičara, prijemom Palestine čini se da više nema argumenata za tvrdnju da članica Interpola može da postane samo zemlja čija je državnost nesporna.

 

Izvor: TV Most / Beta

Comments

Pročitaj još