• Početna>
  • Vesti>

Kurc: Kvalitet pre brzine u pregovorima Beograda i Prištine

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da Austrija podržava kvalitet pre brzine kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine.

“Evropska unija je više puta jasno naglasila da je sadašnja EU – nit za Beograd i Prištinu, usko povezana sa normalizacijom njihovih međusobnih odnosa. Cilj je pravno obavezujući sporazum pre EU pristupanja. To je baza za kasniji pristup EU”, rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Kako je dodao, obe strane rade intenzivno na rešenju uz posredovanje Visoke predstavnice Federike Mogerini.

“Ove diskusije nisu jednostavne. Ja bih, naravno, poželeo da obe strane brzo dođu do rešenja. Važniji je kvalitet od brzine. Usaglašavanje među obema stranama treba da razjasni sva otvorena pitanja”, dodao je on.

Kurc je rekao da Austrija “podržava ove diskusije”.

“Mi želimo da obe strane ohrabrimo da pokažu potrebnu želju da ove svađe jednom zauvek ostave za sobom. Podržavamo rešenje koje će nositi obe strane. Ovo sam prilikom svojih poseta Beogradu i Prištini i naglasio. Ovo bi bio i jedan ekstremno važan signal i za region i za obe zemlje i bez dvojbe bi ih približio u njihovim ambicijama ka EU”, kazao je on.

Kurc je rekao da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, u ovom momentu značajno bolja nego što je bila ranije.

Prema njegovim rečima, predvodnička uloga Crne Gore u ovom procesu je neprikosnovena, a sa “ovim brzim ritmom” pristupni cilj 2025. godine se ne čini utopističkim.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još