Drecun: Kosovo u Interpolu presedan i politizacija

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da zapadne zemlje vrše pritisak koji je veoma opasan po interese Srbije i može da omogući eventualno članstvo Kosova u Interpolu.

„To bi bio presedan i bezobrazna politizacija Interpola“, rekao je Drecun za TV Pink.

On je kazao da je moguće da glasanje bude pozitivno po Albance sa KiM, dodao je da se nada da je Srbija na međunarodnom planu dosta uradila, te podsetio da je miinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović upozorio na moguće veoma štetne posledice po profesionalni deo delovanja Interpola.

„Ovo nije profesionalno, ovo je politizacija Interpola i ako Interpol dozvoli sebi takav presedan izgubiće ulogu koju treba da ima“, rekao je Drecun.

Kako je naveo, u slučaju članstva Kosova u Interpolu baza podataka te organizacije došla bi u ruke onih protiv kojih se Interpol bori.

„To je veoma trezveno razmišljanje Stefanovića i dobro upozorenje i verujem da će ono imati odgovarajuću snagu da predupredi moguće negativan razvoj događaja“, rekao je Drecun.

On je podsetio na podatke o kriminalu na KiM, koji su objavljeni, a prema kojima su, kako kaže, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji označeni kao vođe organizovanih kriminalnih grupa.

Drecun je ponovio da je jedina šansa za rešenje kosovskog problema dijalog kojim bi se postigno rešenje „obostrano prihvatljivo ili pođednako neprihvatljivo za obe strane“, podsetio je da se nedavno i na Savetu bezbednosti prvi put čula reč kompromis, te naveo da su i dve supersile,koje su imale potpuno suprotstvaljene stavove o tom pitanju, prvi put približile stavove.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još