• Početna>
  • Vesti>

Brnabićeva ambasadorima EU: Zabrinuta sam zbog situacije na KiM

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sastanku sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU izrazila zabrinutost zbog sve kompleksnije situacije na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da institucije u Prištini, kako kaže, ne poštuju dijalog, dogovore i sporazume.

“U prošlom izveštaju Evropske komisije našle su se pohvale na račun Prištine u vezi sa formiranjem grupe za izradu Statuta za Zajednicu srpskih opština (ZSO), pa u sledećem izveštaju treba povesti računa kako će se to tretirati, jer danas nema ni Statuta, a ni ZSO”, rekla je Ana Brnabić na pres konferenciji.

Sa ambasadorima je, istakla je, između ostalog razgovarala i o poglavlju 35, odnosno o dijalogu Beograda i Prištine.

Premijerka je istakla da Priština, pored toga što ne poštuje dogovore, ne poštuje ni Ustav imajući u vidu najavu transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova.

To je, kako kaže, suprotno ne samo Briselskom sporazumu i Rezoluciji 1244, nego i njihovom ustavu u kojem stoji da za transformaciju mora da postoji većinska podrška srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.

Podsetila je i na uvođenje dodatnih carina iz Prištine na srpsku robu od 10 odsto, što je, kako kaže, kršenje CEFTA sporazuma i to u trenutku kada Priština predsedava CEFT-om.

“Izrazila sam zabrinutost, ne samo za dalji dijalog, nego šta sledeće može da se desi, ako imamo konstantno kršenje svih dogovora, sporazuma i ugovora. Zamolila sam ambasadore da to shvate ozbiljno”, rekla je premijerka.

Brnabićeva je podvukla da je uručila pisma koje je poslala svim vladama širom sveta u kojima se upozorava na kompleksnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još