Bondstil: Promena komandanta, umesto Dučića Makareg

U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom Kfora na Kosovu, izvršena je primopredaja dužnosti komandanata i na čelu baze pukovnika Nika Dučića zamenio je takođe pukovnik Roj Makareg.

Dučić je predao komandantu Kfora Salvatoreu Kuočiju zastavu Multinacionalne borbene grupe Istok Kfor koji ju je potom dao Makaregu.

Dučićev mandat je počeo pre osam meseci. Na Kosovo je stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije.

Kada je stigao na Kosovo rekao je da misija ima poseban lični značaj za njega, jer je prvi američki oficir srpskog porekla, koji komanduje multinacionalnom borbenom grupom Istok.

Rekao je da mu je privilegija da služi i da je posvećen slobodi i stvaranju sigurnog okruženja za sve ljude na Kosovu.

Tokom svog mandata mogao je da se vidi u privatnim posetama srpskim pravoslavnim crkvama, na liturgijama, na kulturnim skupovima u srpskim sredinama, što retko koji oficir Kfora čini tokom mandata na Kosovu. Iako srpskog porekla, Dučić je na Kosovu ipak najpre bio američki vojnik, pa onda sve ostalo.

Pre no što je stigao na Kosovo, Dučić je bio na službi u Ukrajini, zatim u Iraku. Nije poznato da li će Dučić nastaviti službovanje u Kaliforniji, ili nekoj drugoj državi.

I jedinica Nika Dučića i pukovnika Roja Makarega deo su Nacionalne garde američke vojske. Kao i Dučićeva, i porodica Roja Makarega je emigrirala u Ameriku, na Havaje. Makareg ima 45 godina, a na dužnosti komandanta brigade na Havajima je od pre godinu dana.

Baza Bondstil, podignuta je 1999. godine, nakon NATO bombardovanja Jugoslavije i ulaska NATO trupa na Kosovo. Predstavlja najveću NATO bazu na Balkanu i može da prihvati više od pet hiljada vojnika.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još